De sinterklaasintocht in Weesp scoort gemiddeld een dikke voldoende.
De sinterklaasintocht in Weesp scoort gemiddeld een dikke voldoende.

Ruim 9% Weespers heeft moeite met Zwarte Piet

WEESP - De Pieten bij de sinterklaasintocht in Weesp zijn aanstaande zaterdag gewoon zwart, zo hakte de organisatie de knoop al eerder door. Goed nieuws voor de 67 procent van de Weespers die het erg zou vinden als het uiterlijk van Zwarte Piet wordt aangepast. Maar er is ook een aanzienlijke groep Weespers die aanstoot neemt aan zwartgeschminkte Pieten: namelijk 9,1 procent.

door Marieke van Veen

Bovengenoemde percentages zijn uitslagen van de meest recente stadspeiling van WeesperNieuws.nl over onder meer de sinterklaasintocht in Weesp.

Het belooft zaterdag weer heel druk te worden in het centrum. Van de ondervraagden geeft ruim 57 procent aan te komen kijken, 39 procent is niet van plan om te gaan en 4 procent weet het nog niet.

De tweede vraag ging over de traditionele Zwarte Piet. Zoals gezegd geeft 9,1 procent van de respondenten aan moeite te hebben met Zwarte Piet. 87,3 procent heeft geen moeite met Zwarte Piet. 3,6 procent weet het niet / heeft geen mening.

Genuanceerder wordt het er als er wordt doorgevraagd of het uiterlijk van Zwarte Piet mag worden aangepast om tegemoet te komen aan de mensen die er aanstoot aan nemen. 67 procent van de Weespers wil daar niks van weten, maar dat is beduidend lager dan de 87,3 procent die invulde geen problemen te hebben met Zwarte Piet. Blijkbaar zijn er dus flink wat Weespers die bereid zijn water bij de wijn te doen.

De stadspeiling vroeg ook: Vindt u dat er meerkleurige Pieten moeten komen? 75 procent is daar geen voorstander van. Maar... als het besluit om meerkleurige Pieten in te voeren eenmaal genomen is, zou 'slechts' 65 procent dat erg vinden. Met andere woorden, voor de meeste Weespers geldt dat zij het sinterklaasfeest liever niet veranderd zien. Maar mochten er toch aanpassingen komen, dan is dat voor een deel van deze mensen niet iets onoverkomelijks.

Tot slot een opsteker voor de organisatie: de intocht in Weesp wordt erg gewaardeerd. 17 procent van de respondenten geeft de intocht een 7, 38 procent geeft een 8, 22 procent waardeert de intocht met een 9 en 8 procent geeft zelfs een dikke tien. Gemiddeld - er waren toch ook wat onvoldoendes - scoort de intocht een 7.