Jongeren in debat in de raadszaal.
Jongeren in debat in de raadszaal. Foto's: Marieke van Veen

Casparusleerlingen in debat over jongerenstrandje aan de Vecht

WEESP - Weesp krijgt een jongerenstrandje aan de Vecht. Dat zou de kop boven dit artikel zijn geweest als de 'raadsvergadering' van afgelopen donderdagochtend een echte was. Maar dat was-ie dus niet, sorry. Casparus-docent Rien Visscher had zijn leerlingen meegenomen voor een praktijkles op het stadhuis.

door Marieke van Veen

"Deze groep doet dit jaar examen in onder meer politiek en criminaliteit. Deze vakken komen samen in dit oude stadhuis, waar vroeger recht gesproken werd", verklaart Visscher. Voor aanvang kregen de leerlingen een rondleiding. "Die kerkers hè, die spreken enorm tot de verbeelding."

Het beste leerboek ten spijt, er gaat toch niets boven de praktijk. Visscher heeft jarenlang voor GroenLinks in de raad gezeten. Hij kent de weg in het stadhuis én het klappen van de zweep. Dus organiseerde hij samen met wethouder Herman Tuning een wel heel bijzondere praktijkles: een raadsvergadering.

Om de tieners niet voor de leeuwen te werpen, had Visscher de motie en de standpunten al op papier gezet. De leerlingen werden opgedeeld in de bestaande partijen en de leraar zelf speelde de burgemeester. In de eerste inspraakronde moesten de leerlingen er nog even inkomen. Sommige hielden zich krampachtig vast aan de aangereikte standpunten. Maar naarmate de discussie vorderde, werd het gegiebel en gefrunnik minder en kwamen eigen meningen bovendrijven. Hoogtepunt was de stemming. Een nipte meerderheid stemde voor het strandje - mits veilig geregeld.

Visscher kijkt terug op een geslaagde ochtend: "Bij bestaande jongerenonderwerpen kun je dit best vaker doen, het liefst met de raad erbij. Als een soort klankbordgroep." Wethouder Herman Tuning is ook enthousiast: "Ik doe meteen een oproep. Weesp moet zelf de jeugdzorg gaan regelen. Ik zou graag met jongeren in gesprek komen die met jeugdzorg te maken hebben of hebben gehad." Heeft Tuning politici in de dop gespot? "Hoewel ik behoorlijk onder de indruk was, is dat lastig te zeggen. Politiek gezien ben ik zelf een laatbloeier. Als jongere was ik totaal niet met politiek bezig. Door mijn werk en vrijwilligerswerk kreeg ik er wel mee te maken en zo ben ik er ingerold."

Docent Rien Visscher speelt voor burgemeester.
Leerlingen zetten hun standpunten uiteen.