René en Yvonne de Veer proberen met activiteiten voorop te lopen in Weesp.
René en Yvonne de Veer proberen met activiteiten voorop te lopen in Weesp. Foto: Ruth van Kessel

'Het waren tien hele mooie jaren in De Amstelstroom'

WEESP – Tien jaar lang zijn René en Yvonne het gezicht van de Amstelstroom. En dat is zeker een feestje waard, zo vonden ook de vaste gasten van het café aan de Nieuwstad. Daarom zetten zij afgelopen vrijdag op hun beurt het jubilerende stel in het zonnetje. Tot grote verrassing van de uitbaters, wier toekomst in de Amstelstroom onzeker is.

door Ruth van Kessel

"Als zo veel mensen je complimenten gaan geven, dan doet je dat zeker wat", zo blikken René en Yvonne de Veer terug op het jubileumfeest.

"Zelf hadden we gedacht om op 14 november, de dag dat we precies tien jaar in deze zaak staan, iets extra lekkers te serveren en dat was het dan. Geen gedoe, maar gewoon een gezellige avond, net als altijd. Maar daar dachten onze gasten anders over. Op een groot bord schreef iedereen wat aardigs en zangers als Roel van Haren, Master Stu en nog meer artiesten die we al eerder hadden ontvangen, traden vrijdag belangeloos op. Dat is toch geweldig?! De sfeer zat er goed in. Blijkbaar hebben we het goed gedaan al die jaren."

Wat waren de complimenten?
"Dat mensen het altijd gezellig bij ons vinden, ook omdat we steeds weer wat nieuws organiseren. Daarmee proberen we ook altijd voorop te lopen in Weesp. Wij waren bijvoorbeeld het eerst met de pubquiz en 'Ik hou van Holland'. We vinden het leuk om steeds wat anders te bedenken. En natuurlijk lazen we terug dat onze lekkere hapjes goed worden gewaardeerd. Daar doen we dan ook erg ons best voor."

Jullie zijn twee echte horecadieren?
Yvonne: "Dat zijn we wel geworden deze tien jaar. Renés ouders hadden in de jaren zestig café De Veer aan de Herengracht in het pand waar nu 't Heertje zit, maar zelf heeft René tot zijn 48ste leidinggegeven in een groot bedrijf. Ik heb in mijn jeugd wel in de horeca gewerkt, maar dat waren bijbaantjes. Ik vond het wel altijd een leuke wereld."

'In deze tien jaar zijn we twee echte horecadieren geworden'

Hoe kwamen jullie dan in de Amstelstroom terecht?
René: "Door het stomme toeval dat we over de Nieuwstad fietsten en de eigenaar van het pand tegenkwamen. We raakten aan de praat. Ik zocht na een reorganisatie een nieuwe uitdaging en hij zocht een nieuwe uitbater. Yvonne en ik keken elkaar aan en we zijn het gewoon gaan doen."

Wat een uitdaging?!
Yvonne: "Zeg dat wel. Maar een hele leuke. Ik ben me als een gek gaan inlezen en nog steeds houd ik bij wat de trends zijn en probeer daarbij aan te sluiten. Ik zie het café als een zakelijke onderneming: dat het drie jaar knokken was voordat ons terras er was, vond ik dan ook helemaal niet erg. Dat hoort bij het zakendoen."
René: "Voor mij was de Amstelstroom een enorme omschakeling. Stond ik ineens als manager achter de bar in een kroeg. Ik heb het gastheerschap echt moeten leren: mensen komen voor een biertje, een praatje en gezelligheid. Het leven gaat hier over de bar. Elk dagdeel kent zijn eigen publiek, net zoals elke kroeg het publiek krijgt dat bij hem past. Dat maakt dit werk heel afwisselend."
Toch is het onzeker of jullie kunnen doorgaan met de Amstelstroom?
"Onze huisbaas heeft andere plannen met het pand en daar lijken wij hem bij in de weg te zitten. Het kan twee kanten opgaan: of we blijven hier zitten op de oude voorwaarden of we gaan eruit, maar dan wel op onze voorwaarden. Het is nu even getouwtrek, maar ook dat hoort bij ondernemen. We zien wel wat de toekomst brengt, we hebben in ieder geval tien hele leuke jaren gehad."