Eendagsrestaurant Bonn Appetito aan het Buitenveer.
Eendagsrestaurant Bonn Appetito aan het Buitenveer. Foto: Bianca Bonn

Restaurant Day: in je eigen huis koken voor wildvreemden

WEESP - Afgelopen zaterdag telde Weesp opeens even drie restaurants extra. Het was weer Restaurant Day en er doen steeds meer Weespers mee. Deelnemers konden aanschuiven bij De Soepsalon in de Middenstraat, Hoogstraat Hangout en Bonn Appetito aan het Buitenveer. De hobbykoks kijken terug op een geslaagde avond.

door Marieke van Veen

Weijke Koopmans van De Soepsalon heeft zaterdagavond maar liefst dertig monden gevoed. Op het menu stonden verschillende soorten soep en taart.

"Natuurlijk had ik ook de Weesper Bom gemaakt, de chocoladetaart waarmee ik de tweede prijs heb gewonnen in 'Heel Weesp bakt'." Ze vindt het leuk om voor groepen te koken: "Ik kook graag in het groot, en dan het liefst van alles tegelijk. In mijn werk als haptotherapeut ben ik zo anders bezig, heel erg betrokken bij de mens of het kind. Het is heerlijk om dan even helemaal soep te worden."

Koopmans kende lang niet alle mensen die bij haar aanschoven. "Naast vrienden, buren en gasten van de vorige keer kwamen er ook onbekenden binnenstappen. Zij hadden het uit de krant. Stef van den Eijnden speelde accordeon en zong liedjes. Samen met hem heb ik Slauerhoffs 'In Nederland wil ik niet leven' ten gehore gebracht. Ook leuk: tijdens de nazit kwam de Hoogstraat Hangout een stuk chocoladetaart halen. Bij hen was het ook fijn en gezellig geweest."

De gasten waren zo enthousiast en verrast dat Koopmans de volgende dag werd bedolven onder de leuke reacties: "Telefoontjes, mailtjes, sms'jes, zelfs een tekening heb ik gekregen. Voor de editie in mei heb ik met de buren al fantastische plannen gemaakt. Ik hoop dat er dan nog meer Weespers meedoen. Het liefst zou ik ook een keer ergens gaan eten."

'Een aantal gasten had bloemen of wijn meegenomen. Heel lief'

Bonn Appetito aan het Buitenveer had plek voor tien man. "Het was de eerste keer dat ik meedeed, dus ik wilde testen hoe het zou uitpakken", vertelt Bianca Bonn. Zij serveerde haar gasten een Italiaans 4-gangendiner: "Gerechten waar mijn gezin en onze vrienden en familie altijd hun vingers bij aflikken en waar ik voldoende vertrouwd mee ben." Veel hulp heeft ze gehad aan haar echtgenoot Danny en dochter Isa van 9. "Isa heeft genoten van het 'restaurantje spelen'. Zij heeft de menukaart geschreven, ontving samen met mijn man de gasten, zorgde voor tafelwater, koffie, het uitserveren etcetera."

Bonn was donderdag al begonnen met de voorbereidingen en stond zaterdag 's ochtends vroeg al achter het fornuis. "Door de goede voorbereiding hebben we de avond zelf ook goed kunnen meemaken en verliep het allemaal heel soepel en ontspannen. Voor ons waren de gasten allemaal onbekenden. Sommigen kenden we wel uit Weesp, maar niet vanuit onze 'innner circle'. Een aantal gasten had bloemen of wijn meegnomen. Heel lief."

Plegen de hobbykoks geen broodroof met hun restaurantjes-voor-één-dag? Maurice van Kesteren van 't Weesperplein: "Wij zijn benaderd voor een samenwerking, maar afgelopen zaterdag was ook al een hele drukke avond in ons restaurant, dus dat ging niet. Wel heb ik plannen voor de volgende editie, omdat ik het idee erachter - je buren beter leren kennen - heel leuk vind. Ik zie het niet als valse concurrentie, sterker nog: een creatieve ondernemer zou hier een leuk aandeel in kunnen hebben."