De boekhandel, toen nog De Ark, na de verbouwing in 1975.
De boekhandel, toen nog De Ark, na de verbouwing in 1975. Uit: Boekhandel in Beweging

Kan de BoekenArk echt
niet behouden blijven?

WEESP – Nu de sluiting van de BoekenArk dichterbij komt, roeren Weespers zich. Hun stadje zonder boekhandel? Dat kunnen zij zich niet voorstellen. Grondlegger Frans van Reijen (92) kan een lege BoekenArk ook niet aanzien. Wie kan de boekhandel redden?

door Christian Pfeiffer

Het is de eminente Van Reijen zelf die nu in de bres springt. Zijn kinderen hadden het nieuws dat Fons Plukker de stekker uit de BoekenArk moet trekken aanvankelijk niet aan hun vader verteld, maar hij kwam er toch achter. Van Reijens verdriet is enorm. De Ark was zijn levenswerk, dat op het hoogtepunt bestond uit vijf boekhandels en drie kantoorvakhandels. Er zijn er al veel verdwenen. De BoekenArk in Weesp is de bakermat en gaat nu ook dicht. Dat brengt extra emotie mee voor Van Reijen, die nog steeds eigenaar van het pand is.

Van Reijens dochter Marie José vertelt dat haar vader dementerend is en moeite heeft met de dagelijkse bezigheden. Maar het verleden is bij hem nog kraakhelder. De kinderen van Van Reijen namen zo'n vijf jaar geleden het beheer van de zaken over. Natuurlijk was het bij de familie wel bekend dat de BoekenArk in problemen verkeerde, maar achteraf gezien had de familie graag willen helpen. Ook nu nog wordt er door de kinderen koortsachtig nagedacht over de toekomst. De boekhandel behouden voor Weesp, dat zouden ze graag zien. "Maar ook wij zijn met handen en voeten gebonden. We kunnen moeilijk de huur verlagen, want dan zouden we er geld op inleveren", zo vertelt Marie José eerlijk. Zij roept iedereen met een goed idee op zich te melden.
Een emotioneel moment was de presentatie van het boek 'Geschiedenis van Weesp, Deel 2, vrijdag in de BoekenArk. Fons Plukker werd daar door de auteurs Gjalt en Aukje Zondergeld in het zonnetje gezet en bedankt voor tientallen jaren inzet voor lezend Weesp. Plukker kreeg een boek en nam in een overvolle winkel het woord. "Ik moet stoppen, maar ik ondersteun elk initiatief met mijn kennis van harte", zo sprak hij geëmotioneerd. "Ik blijf een Weesper." Plukker gelooft niet meer in de huidige vorm van de zaak. "Het is een simpele rekensom. Er komen te weinig klanten om de kosten te kunnen dekken. Er moet een totaal nieuw concept komen."

Ondertussen is er ook een groep Weespers die achter de schermen bezig is om ondernemers te benaderen. Zij kunnen het niet verkroppen dat Weesp na 1 januari geen BoekenArk meer heeft. Deze groep hoopt een nieuwe ondernemer met kennis te steunen en op weg te helpen. De vraag is dus eigenlijk simpel: is er een ondernemer die het aandurft om de BoekenArk door te starten? De steun van Fons Plukker, de groep Weespers en Frans van Reijen zelf is gegarandeerd.