De heiwerkzaamheden aan de Achtergracht zijn van start gegaan
De heiwerkzaamheden aan de Achtergracht zijn van start gegaan Foto: Ruth van Kessel

Bewoner: 'Elke slag van de heimachine geeft stress'

WEESP – Wie vandaag over de Achtergracht fietst, hoort al van verre dat de bouw van het nieuwe winkelcentrum haar volgende fase is ingegaan: sinds vrijdag is het door omwonenden gevreesde heien begonnen.

door Ruth van Kessel

De tijdsduur van het heiwerk hangt samen met de gekozen methode: men heeft gekozen voor het zogenaamde vibroheien, waarbij een stalen buis de grond in wordt geheid en later wordt gevuld met beton. Bij de andere methode, de schroefmethode met HEKpalen, worden er aanmerkelijk minder trillingen veroorzaakt. Trillingsmeters aan huizen rondom het bouwterrein aan de Achtergracht, Emmastraat en Singel registreren wanneer de trillingen veroorzaakt door het vibroheien de kritische grens overschrijden. Jaco van den Berg is de projectleider: "Als dat het geval is, schakelen we over op de schroefmethode. Een onafhankelijk schade-expertbureau houdt hier toezicht op." Omwonenden volgen het proces met argusogen. Er wordt gevreesd voor schade aan gevels, muren en fundering. Eerder werd een rechtszaak van een groep bewoners om de trillingsarme schroefmethode af te dwingen door hen verloren.
Bij Norman Pondman uit de Emmastraat levert elke slag van de heimachine stress op: "Ik word er 's ochtends mee wakker. Mijn bed trilt. Het lawaai kan ik wel verdragen, maar ik snap niet dat men kiest voor deze heimethode. Midden in deze buurt, die door de gemeente tot beschermd stadsgezicht is bestempeld. Als bewoners moeten wij voldoen aan allerlei voorschriften, maar de gemeente kijkt toe hoe onze panden uit 1900 blootstaan aan deze huisverwoestende trillingen." De bewoner maakt zich vooral zorgen over de stalen fundering onder zijn huis. "Als daar de boel ontzet raakt zul je pas jaren later problemen krijgen. Wie draait er dan op voor de herstelkosten?" Aan het Singel spreekt een bewoner zich in gelijke bewoordingen uit. Niets geen kritiek op de projectontwikkelaar en zelfs begrip voor de keuze van de goedkopere heimethode, maar elke slag van de heimachine doet zijn huis trillen en raakt hem in zijn hart. Aan de Achtergracht raakte Cassandra Casius al meteen bij de eerste klap van de heimachine in paniek: "Het hele huis stond te trillen. De uitvoerder zei doodleuk: 'Berg de spulletjes waaraan je gehecht bent maar even op.' Dit maakt me boos, ze lopen zo over je heen. Dat is een heel akelig gevoel. Waarom moet dit zo? Waarom niet meteen voor het schroeven gekozen?"