Vuurwerkbril op en lachen naar het vogeltje.
Vuurwerkbril op en lachen naar het vogeltje.

'Vuurwerk afsteken is hartstikke leuk, zolang je het maar veilig doet'

WEESP - Als het goed is komen de achtstegroepers van Weesp vol verhalen thuis over het veilig afsteken van vuurwerk. Dat is althans wat de brandweer beoogt met de vuurwerkvoorlichting die momenteel wordt gegeven op een groot deel van de basisscholen in de regio: "Met deze lessen hopen we niet alleen deze leerlingen te bereiken, maar ook hun ouders, broertjes, zusjes en vriendjes."

door Marieke van Veen

Brandweerman Marcel van Vliet stond donderdag voor de klas in groep 8 van de Jozefschool. De groep van meester Marcel Thijs keek samen met burgemeester Bas Jan van Bochove naar een voorlichtingsfilm.

In de film worden vuurwerkslachtoffers gevolgd: de een is een oog kwijt, een ander enkele vingers. De video maakt indruk. Een meisje wordt er zelfs beroerd van en vraagt of ze het lokaal mag verlaten. Meester Thijs laat haar gaan, maar staat achter het vertonen van de bloederige beelden: "Je moet het laten zien, ook al is het niet leuk. De boodschap komt tenminste wel over."
Brandweerman Marcel is het daarmee eens, hoewel hij op een bepaald punt de film afbreekt: "Er zit een stukje in dat te ver gaat. Er is wel eens een leerling flauwgevallen. Misschien is de muziek eronder ook een beetje te dreigend. Ik wil vooral dat de kinderen er iets van opsteken, niet dat ze van hun stokje gaan."

De beelden worden door de brandweerman afgewisseld met tips en anekdotes. "Een vriend van mij droeg vroeger een lange legerjas vol handige zakken die hij rond de jaarwisseling volpropte met vuurwerk. Toen hij een keer een rotje aanstak, gooide hij de aansteeklont weg en stopte hij het brandende rotje in zijn zak. Je kunt wel bedenken wat er toen gebeurde..." Hij heeft de lachers op zijn hand. Van Vliet voegt eraan toe dat de vriend al zijn ledematen nog heeft, maar het signaal is duidelijk: als je op pad gaat met vuurwerk, stop het dan in een stevige, afsluitbare tas.

De adviezen volgen elkaar in rap tempo op. Als je jas in brand vliegt: niet hollen maar rollen. Hand verbrand? Eerst water, de rest komt later. Het is misschien wat veel informatie in een keer, dus krijgen de kinderen een flyer. Plus een vuurwerkbril en een aansteeklont. Bij de afsluitende vragenronde wil een leerlinge weten of er door de gastlessen op scholen ook echt minder vuurwerkslachtoffers zijn. "Goede vraag", vindt brandweerman Martin, die de les achter in het lokaal heeft gevolgd. "We geven deze preventielessen nu al een paar jaar en kunnen constateren dat het aantal slachtoffers daalt. Blijkbaar werkt het en dus gaan we hiermee door."

De bel gaat, het is pauze. Met bril en al rennen de kinderen naar buiten, een mooi moment voor een groepsfoto voor het nieuwe lokaal. Directeur Remon Pontman komt erbij staan: "Jammer, dat niet alle scholen deze gastles inroosteren. Natuurlijk, het lesprogramma zit al overvol, maar voor dit soort zaken maken wij graag een ochtend vrij." De burgemeester moet ervandoor. Op het stadhuis wordt op hem gewacht. Tegen de kinderen: "Ik hoop jullie allemaal in het nieuwe jaar weer gezond te zien, met alle ogen en vingers nog heel. Dat kan alleen als we het samen veilig doen." Met de vuurwerkbril nog op zijn neus stapt hij het schoolplein af.

Brandweerman Marcel voor de klas.