De dames Hanny Schepemaker, Cathy Netjes en Hinke Gerbrandy moeten elk hun eigen weg zoeken.
De dames Hanny Schepemaker, Cathy Netjes en Hinke Gerbrandy moeten elk hun eigen weg zoeken. Foto: Ruth van Kessel

Meer dan werk: 'De BoekenArk is een onderdeel van mijn leven'

WEESP – Met het sluiten van de literaire boekhandel De BoekenArk, neemt Weesp ook afscheid van drie vertrouwde gezichten: Hanny Schepemaker leefde 47 jaar van haar leven in de boekhandel, Cathy Netjes werkte er 15 jaar en Hinke Gerbrandy 8 jaar.

door Ruth van Kessel

De dames van de BoekenArk, zo worden de drie vrouwen ook wel liefdevol in de volksmond genoemd. Altijd tijd voor een praatje en altijd bereid om mee te denken met een klant over een lekker of geschikt boek, voor welke lezer dan ook. Zelf lazen ze tot in de kleinste uurtjes zo veel mogelijk nieuwe uitgaven en gaven zij hun bevindingen weer op een label op het betreffende boek. Deze persoonlijke recensies riepen veel reacties op, mensen raakten er door geïnspireerd en gingen ernaar op zoek. Hinke: "Mijn eigen voorkeur is literatuur, maar om klanten goed te kunnen adviseren las ik ook boeken van andere genres. Als boekenverkoopster moet je natuurlijk wel in een breed opzicht op de hoogte zijn van wat er uitkomt, dat vond ik juist ook heel leuk om te doen." Samen met Fons Plukker nam zij de samenstelling van de literaire en volwassenencollectie voor haar rekening, terwijl Hanny zich ontfermde over de tijdschriften en Cathy over de collectie kinderboeken. Die scheidslijn tussen de aandachtsvelden van de dames was echter slechts op de achtergrond. Hanny: "We probeerden alle drie onze klanten zo breed mogelijk te adviseren en met elkaar praatten we heel veel over boeken. Zo leerden we van elkaar en hielden we elkaar op de hoogte. Daar gingen we best ver in. Een leven zonder boeken? Wij kunnen het ons niet voorstellen, dat het nu afgelopen is ervaar ik dan ook als heel onwerkelijk." Cathy: "Ook wat de kinderboeken betreft was ik op de kinderboekenbeurs altijd op zoek naar dat ene pareltje. Ik las de boeken ook voor aan mijn eigen kleinkinderen om uit te proberen of het een succes zou kunnen worden in de winkel. Ik was er altijd mee bezig, zo leuk om te doen. Wat zal ik dit werk enorm gaan missen."

Wanneer hoorden jullie van het besluit van Fons Plukker om te gaan stoppen met de BoekenArk?
Hanny: "Als medewerkers wisten wij natuurlijk al veel langer dat het niet goed ging in de zaak. Je ziet het aankomen. We hebben alle drie ook al eerder uren ingeleverd om zo de personeelskosten voor Fons behapbaar te houden, maar het mocht niet baten. Het was meer een kwestie van wanneer gaat het gebeuren. Toen Fons ons in augustus elk apart vertelde dat het boek dicht ging, was het desondanks een enorme shock. Hoe kan dit gebeuren?"

Hoe reageerden jullie?
Hanny: "Ik kon alleen maar huilen. De BoekenArk is een groot deel van mijn leven. Dat de zaak waaraan je hebt meegebouwd omvalt, ik kon het niet geloven. Slapeloze nachten had ik ervan en nu nog steeds."
Cathy: "Ik ervaar het als een verloren slag. Samen met mijn man heb ik nog onderzocht of er toch niet een manier was om het tij te keren, maar dat is niet gelukt. Ik ben nog steeds verbijsterd. Vlak na het bericht werd mijn man ernstig ziek, dat slokte mijn aandacht volledig op en ik duwde de BoekenArk terzijde. Nu mijn man weer thuis is en er weer toekomst is, dringt de werkelijkheid van de sluiting steeds verder tot mij door. Verschrikkelijk, ook ik heb slapeloze nachten."
Hinke: "De sluiting gaat veel verder dan de impact op onze eigen positie. Het gaat om het verdwijnen van een mooie boekhandel in Weesp, waar zo veel mensen met plezier naartoe gingen. De BoekenArk was een fenomeen in Weesp, vanzelfsprekend dat die gemist gaat worden. Het zal de stad verarmen, dat hoor ik veel geschrokken klanten ook zeggen. Maar ja, als het niet meer gaat? Fons heeft deze beslissing niet voor zijn plezier genomen."

Heel Weesp in verwarring?
Hanny: "Ja, daar lijkt het wel op. Mensen zijn echt onthutst. Een gemis voor Weesp, dat hoor ik ze het vaakst zeggen. Maar ook, 'ik heb er zelf schuld aan, ik koop ook boeken via internet'. Een klant zei: "Ik wil collectief namens Weesp onze verontschuldigingen aanbieden voor het feit dat we niet genoeg zijn blijven kopen bij jullie.' Ja, dat vond ik wel mooi, want zo is het toch wel."
Hinke: "Ik schoot vol toen een jongetje van 10 jaar verzuchtte: 'Wat jammer dat jullie weggaan. Een vriendje heeft er op school een spreekbeurt over gehouden', ik moest echt een traan wegvegen."

Wat betekende de BoekenArk voor jullie persoonlijk?
Cathy: "Je woont in Weesp, je werkt in Weesp… het is volledig met elkaar verweven. Zelfs in de supermarkt werd ik aangesproken door mensen of we een bepaald boek hadden. Dat wist ik dan of ik beloofde het boek te bestellen voor ze. De band die je hebt met je klanten gaat heel ver. Sinds het nieuws van de sluiting word ik overal in Weesp aangesproken dat mensen het zo erg vinden. 'Wat erg, wat erg', hoor ik dan. Nu, zeker in combinatie met de ziekte van mijn man, duurt me het allemaal een beetje te lang."
Hanny: "Voor mij is de BoekenArk een onderdeel van mijn leven. Je hebt het er altijd over, de trends, de nieuwste boeken. Maar zo gaat dat als je ouder wordt. Dingen veranderen. Voor mezelf had ik al besloten om te gaan stoppen en gebruik te maken van de mogelijkheid tot partner-AOW. Dat heb ik al in april aangekondigd, ook om zo lucht voor Fons te scheppen. Het heeft niet mogen baten."
Hinke: "Toen de BoekenArk in Almere stopte – dit is dus voor mij de tweede keer – ben ik met open armen in Weesp ontvangen. Als Almeerse voelde ik me vanaf de eerste dag thuis in de BoekenArk en in Weesp en waren de gesprekken met klanten mij heel dierbaar. Op mijn initiatief zijn we toen begonnen met het weergeven van onze bevindingen van een boek op de omslag; leuk dat dat zo gewaardeerd werd."

Wat gaan jullie nu doen?
Cathy: "Soms denk ik dat het zo moest zijn. Mijn man en ik hebben enorm spannende weken achter de rug en hem wacht na zijn ziekte een periode van revalidatie. Ik zal hem daarbij helpen. Als ik gewoon had moeten werken, dan had ik dat niet kunnen combineren. Het is allemaal verdrietig, maar het enige positieve van de sluiting van de BoekenArk is dat ik nu meer tijd heb voor mijn man. Eerst moet hij weer op orde komen, verder denken kan ik nog niet."
Hanny: "Mijn laatste werkdag was een paar weken geleden. Ik ben het allemaal nog aan het verwerken. Gelukkig worden de slapeloze nachten langzaamaan minder. Ik blijf er maar niet bij kunnen dat dit gebeurt en dat het echt niet mogelijk was om de BoekenArk, in welke vorm dan ook, voor Weesp te behouden. En wat nu? Ik moet nog wel wat bedenken, maar dat komt goed. Misschien dat er weer een mooie reis in het verschiet ligt? Daar kan ik me op verheugen. Maar nu nog even niet."
Hinke: "Ik ben met ingang van deze week aan de slag gegaan bij Boekhandel Los in Bussum. Ik heb een open sollicitatie gedaan en ik mocht komen. Daar ben ik ontzettend blij mee. Zo fijn om weer iets op te mogen bouwen na al deze weken van afbouw. Ik ben echt toe aan een positieve flow."