Actie bij de glasbak.
Actie bij de glasbak. Foto's: Marieke van Veen

Potjes omspoelen voor de glasbak is voorgoed verleden tijd

door Marieke van Veen

WEESP - Om te vieren dat glaswerk bestemd voor de glasbak niet meer hoeft te worden omgespoeld, hield de GAD zaterdagmiddag een klein feestje bij de glasbak bij winkelcentrum Hogeweij. Afvalscheiders werden als een ware ster ontvangen.

Wie zaterdagmiddag op de parkeerplaats voor de te slopen Kostverlorenflat lege wijnflessen en jampotjes kwam inleveren, wachtte een partytent, een knalroze loper en een cadeautje.

"Speciaal voor u, omdat u zo goed bezig bent!" Een jongen van het campagneteam 'Glas in 't bakkie!' duwt een verraste meneer een felgekleurde 'glastas' in zijn handen. Deze speciale shopper is bedoeld voor het opsparen van glas voor de glasbak, maar kan vanwege de handige vakjes ook worden gebruikt als picknicktas.

Deksels erop
Wethouder Peter Eijking is in de plaats van de verhinderde wethouder Tuning gekomen en staat te praten met communicatie-adviseur Barbara van Gelder. Ook hij heeft van thuis wat afval voor de glasbak meegenomen, expres niet omgespoeld, want dat hoeft tegenwoordig niet meer. "Waar is het deksel?", wil het campagneteam weten. "Dat moet er toch af?", vraagt de wethouder verbouwereerd. Niet meer, zo blijkt. Sterker nog: de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) heeft de deksels er liever op, want ook die worden gerecycled. Dus even voor de goede orde: de flessen en potjes hoeven niet meer te worden omgespoeld en ook de doppen en deksels mogen mee de glasbak in. "Uit recent onderzoek blijkt dat mensen glas eerder naar de glasbak brengen als ze daar weinig moeite voor hoeven te doen. Recyclingbedrijven kunnen dit door nieuwe technieken nu goed sorteren. Dat is een stuk hygiƫnischer in huis en gemakkelijker", aldus de GAD.
Goed bezig
Terwijl een mevrouw een vipbehandeling ondergaat, vertelt Van Gelder dat Weesp al best goed bezig is: "We hebben helaas geen exacte cijfers per gemeente paraat, maar de gehele Gooi en Vechtstreek scoort als regio hoger dan andere regio's in Nederland." Toch kan het altijd beter: per inwoner wordt er jaarlijks 28,3 kilo glas in de glasbak gegooid, maar per inwoner wordt er ook nog altijd per jaar acht kilo glas tussen het gewone afval gevonden. Die acht kilo moet dus ook naar de glasbak. Met de nieuwe, makkelijker manier voor het scheiden van glas hoopt de GAD de burger zover te krijgen.

Nieuwe potjes
"Wist je dat het slechts twee tot drie maanden duurt voordat afvalstoffen gerycled zijn?", vraagt Van Gelder. "Het glas in deze glasbak wordt omgesmolten en er worden nieuwe flessen en potten van gemaakt. In het voorjaar staat al dit weggegooide glas alweer als nieuwe, gevulde fles of pot in de winkel. Met recyclen boek je dus heel snel resultaat; je kunt je ook voorstellen hoeveel grondstoffen en energie je hiermee bespaart..."

Binnen drie maanden is je jampotje een pindakaaspot

Het vipmoment in Weesp is onderdeel van een glastour door de regio Gooi en Vechtstreek. In de andere plaatsen was het beduidend drukker. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de locatie: de aanloop op het parkeerterrein bij de sloopflat is niet zo groot. "We hadden liever op het parkeerterrein bij de Deen gestaan", vertelt het campagneteam. "Die bak zit vaak voller en wordt duidelijk meer gebruikt. Maar daar was helaas onvoldoende plek voor de partytent en de roze loper."

Uitzonderingen
Ondanks de versoepeling in de inleverregels mogen bepaalde glassoorten nog steeds niet in de glasbak. Dat zijn: spiegels, (kristallen) glazen, gehard glas zoals theeglazen, vuurvast glas zoals ovenschalen en pannendeksels en keramische kookplaten. Ook lampen mogen niet in de glasbak. Deze glassoorten moeten worden bewerkt voor ze gerecycled kunnen worden.

Daarom luidt het verzoek om deze producten in te leveren op het scheidingsstation aan de Nijverheidslaan. Geopend dinsdag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur en zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.

Wethouder Eijking geeft het goede voorbeeld.