Twee telescoopkranen kwamen er donderdag aan te pas.
Twee telescoopkranen kwamen er donderdag aan te pas. Foto: Christian Pfeiffer

Vakwerk: Spruit vervangen

WEESP - 15 meter lang. Eiken. Minimaal 1600 kg en op 17 meter boven de grond. Een spectaculaire vervanging van een belangrijke balk van molen De Vriendschap, donderdag. Uitgevoerd door gespecialiseerde vaklui.

Twee telescoopkranen moesten er aan te pas komen op de smalle Utrechtseweg. De vervanging van de balk was al weken van tevoren voorbereid. Donderdag kwam alles samen: binnen enkele uren werd de klus geklaard. Zonder problemen. De molen kan er weer even tegenaan.

De balk, in molenaarstermen de 'Lange Spruit', steekt door de kap van de molen. Die kap ligt los boven op het molenlijf en weegt een slordige 18.000 kilo. In die kap zitten de wieken vast. "De Lange Spruit maakt deel uit van het systeem om die kap elke dag op de wind te draaien. De balk steekt een aardig eind uit de kap om de hefboom zo groot mogelijk te maken. Zo kan ik al die 18.000 kilo in mijn eentje op de wind draaien", zo vertelt molenaar Wouter Pfeiffer.

De balk lag al in de molen sinds de grote restauratie van '76-'77. Bijna 40 jaar heeft-ie het dus uitgehouden.

Dat is normaal, zo vertelt Pfeiffer. "De molen is een onderhoudsgevoelig monument. Na zo'n 25 tot 40 jaar zul je zien dat de onderdelen vervangen moeten gaan worden. Het is van hout en hangt in weer en wind", zo legt hij uit. "Als ik heel erg leuk oud mag worden maak ik misschien nog mee dat de balk nog een keer vervangen moet worden. Daar ga ik niet van uit, dus ik had vrijgenomen van mijn werk om de klus te zien. Er wordt de komende jaren geen groot werk aan de molen verwacht. We hebben het hiermee wel weer even gehad. "

Het werk is gedaan door gespecialiseerde vaklui: molenmakers Ron en Fred van Seandijck uit Zaandijk. De afgelopen dagen is er naast de molen hard gewerkt. Van een nieuw stuk eiken, ruim 15 meter lang, is in een paar dagen tijd een Lange Spruit gezaagd.

'We zien dat mensen zich steeds bewuster worden van wat ze eten'

De molen is eigendom van de gemeente Weesp. Zij krijgen een deel van het werk gesubisidieerd door het Rijk. De laatste jaren is de molen meer meel gaan produceren. Van volkorenmeel voor bruin brood en van bloem voor koekjes en wit brood.

De laatste jaren wordt bijna helemaal met graan van biologische afkomst gewerkt. "We zien dat mensen zich steeds bewuster worden van wat ze eten. De vraag naar goede producten groeit. Daar profiteren wij van, het molenaarschap is een ambacht. Ik zeg wel eens gekscherend: hoe meer schandalen er op de broodmarkt zijn, hoe beter dat voor ons is. Het is koren op onze molen", zo grapt Pfeiffer.

Begin deze week is de Lange Spruit in de molen vastgezet. Naar verwachting kan er vandaag weer voor het eerst met de molen worden gedraaid.
Het monument uit de 17de eeuw is elke week op zaterdag open van 10.00 tot 16.00 uur. Bij voldoende wind is de molen dan in vol bedrijf.

De oude balk van 15 meter lang wordt uit de kap geschoven.