Annelies Westra: 'Ik kook alles thuis in mijn keuken en hoef dan alleen nog de straat over te steken.'
Annelies Westra: 'Ik kook alles thuis in mijn keuken en hoef dan alleen nog de straat over te steken.' Foto: Ruth van Kessel

'Kerstmis vier je samen: Hoe meer zielen hoe meer vreugd'

WEESP - Bij het organiseren van een kerstinloop komt heel wat kijken, weet Annelies Westra. Ook dit jaar is ze al volop bezig met de voorbereidingen om Weespers die anders alleen thuis zouden zitten, een gezellige eerste kerstdag te bezorgen. Westra: "De kerstdagen zijn voor veel mensen emotioneel beladen en dan is het niet fijn om je eenzaam te voelen. Vanuit die gedachte is de Kerstinloop zo'n 40 jaar geleden ontstaan."

door Ruth van Kessel

Veel mensen komen elk jaar terug voor de Kerstinloop die sinds 2009 in het Lichthuis om 12.00 uur begint. De een komt voor de kerstborrel, de ander voor de bingo of het kerstdiner of voor het hele programma. Daarin is iedereen vrij, als het van tevoren maar even gemeld wordt aan Annelies Westra. Dan weet zij hoeveel aardappelen ze moet schillen voor de puree of hoeveel pannen met vlees op het vuur mogen pruttelen.

De laatste jaren houdt ze rekening met ongeveer veertig gasten aan tafel, maar voor zeventig draait ze ook haar handen niet om. Westra lacht: "Maar dan is het wel vol, hoor. Maar tegelijk denk ik: hoe meer zielen hoe meer vreugd."

Voor wie is de Kerstinloop?
"Iedereen die Kerstmis liever met anderen viert dan alleen, is welkom. We zien vaak ouderen, alleenstaanden, mensen die komen via de Voedselbank, soms een gezin en dit jaar heb ik contact gezocht met Versa. Daar komen vrijwilligers immers ook bij mensen thuis die met de feestdagen alleen zitten. Ook zij zijn welkom."
De inloop was verbonden aan de kerk?
"Vroeger wel, nu niet meer. We willen een zo laag mogelijke drempel. De oorsprong ligt wel bij de toenmalige Gereformeerde Kerk toen leden om de beurt eenzame mensen bij hun thuis uitnodigden. Begin jaren negentig ging het initiatief naar de Raad van Kerken, waarin alle kerken van Weesp vertegenwoordigd waren. Toen waren de inlopen op steeds verschillende locaties. Nu organiseren we het alweer jaren in het Lichthuis. Ideaal, midden in het centrum met goede voorzieningen en pro deo ter beschikking gesteld door de Grote Kerk. Ze steunen het initiatief, maar zijn inhoudelijk niet meer betrokken."

En jij bent de organisator?
"Ik vind het belangrijk en fijn om te doen. Ik ben er na al die jaren ook handig in geworden. De grootste klus is het diner bedenken en sponsors zoeken die willen bijdragen in de vorm van producten en geld. Ik hoop op goede reacties. Net als bij een oproep voor vrijwilligers in het WeesperNieuws merk ik dat veel mensen bereid zijn om wat te doen voor anderen."

Waarom doe je dit?
"Van huis uit heb ik meegekregen om je open te stellen voor anderen. Eerst je hart, dan pas je huis. Mijn moeder zei altijd: waar tien monden gevoed kunnen worden, kunnen er ook twaalf mee-eten. Dat heb ik ook aan onze dochters meegegeven: eerste kerstdag is voor de inloop, de tweede voor het gezin. Iets voor een ander doen, geeft betekenis aan je leven."

Jong of oud, kerkelijk of niet, iedereen is welkom op de Kerstinloop

Koken voor 70 mensen, hoe doe je dat?
"In oktober start ik met de voorbereidingen: heb ik genoeg vrijwilligers, chauffeurs en een opruimploeg? Met het koken begin ik drie dagen van tevoren in onze eigen keuken. Op eerste kerstdag hoeft het alleen opgewarmd te worden en dan is het tegen vijven: 'Jongens, allemaal een pan' en dan rennen we naar het Lichthuis."

Wanneer is het geslaagd?
"Als zowel de gasten als de vrijwilligers blij en met een goed gevoel naar huis gaan. Mensen komen vaak het volgende jaar weer, zo doen we het echt ergens voor."