Mo Bouhali en Joris van Kesteren: 'Deze actie is voor alle betrokkenen een win-winsituatie.'
Mo Bouhali en Joris van Kesteren: 'Deze actie is voor alle betrokkenen een win-winsituatie.' Foto: Ruth van Kessel

'Kunst in etalage maakt bezoek centrum extra de moeite waard'

WEESP - Maar liefst 49 winkels en restaurants en 38 Weesper kunstenaars doen mee aan de eerste editie van Tussen Kunst en Kerst in Weesp. Weespers en iedereen die de binnenstad bezoekt is uitgenodigd om de kunst die tot en met 19 december in de winkels staat of hangt te bekijken en te stemmen op het kunstwerk van hun gading. Zaterdag 20 december trekt de organisatie uit de inzendingen een winnaar. Die krijgt zijn of haar favoriete kunstwerk mee naar huis.

Een beetje naar links, nee, toch naar rechts. Ietsje hoger... Amateurfotograaf Joris van Kesteren en Mo Bouhali van InterSnacks Weesp in de Slijkstraat hangen gezamenlijk de ingelijste foto van Joris op. 'Eendracht Pracht' toont een sfeervol plaatje van de molen langs de Vecht bij zonsopgang en hangt pal tegenover de balie waar Mo dagelijks zijn handgemaakte patat serveert. Als het secure klusje is volbracht, doen Joris en Mo een stapje achteruit en bekijken tevreden het resultaat van hun inspanning: "Hij hangt prima zo. Op deze manier kunnen veel mensen van dit kunstwerk genieten."

In de actie Tussen Kunst en Kerst vinden ondernemers en kunstenaars elkaar. Het idee erachter is eenvoudig: Weesper kunstenaars krijgen op deze manier een maandlang een podium en Weesper ondernemers trekken met de actie nieuwe en oude gezichten naar hun winkels of restaurant. Martin Boer van De Gelagkamer van Weesp is een van de initiatiefnemers: "Veel kunstwerken staan of hangen in de etalage, dat alleen al maakt een rondje centrum extra de moeite waard. Ga gezellig Weesp in, dat is de gedachte."
Een kunstwerk in een snackbar? Joris: "Ik fotografeer puur uit hobbyisme. Dus hoe geweldig is het dat ik op deze manier mijn werk mag delen. Ik vind het een buitenkans." Mo: "Ik hoop dat mijn klanten net als ik ook zo van deze foto gaan genieten; kijken naar kunst vergroot je wereld. En als mensen door deze actie mijn snackbar ontdekken is dat natuurlijk ook alleen maar positief."
In deze krant vindt u een bon van Tussen Kunst en Kerst. Die levert u in bij de winkel met uw favoriete kunstwerk. Ook via www.weespernieuws.nl kunt u via een link stemmen. U moet wel achterhalen bij welke winkel het kunstwerk hoort. Op 20 december vindt de loting plaats.

Zowel beeldende- als schilderkunst in de etalage van Nies Feenstra.
Een van de drie kippen die meedoen aan Tussen Kunst en Kerst.