December geldt als de gezelligste maand van het jaar, maar voor sommige Weespers is het juist een nare periode.
December geldt als de gezelligste maand van het jaar, maar voor sommige Weespers is het juist een nare periode. Foto: Christian Pfeiffer

'Wij willen dat ook de arme Weespers een fijne kerst hebben'

WEESP - December is aangebroken en dat betekent dat de feestdagen er aankomen. Maar voor een te grote groep Weespers zijn pakjesavond, kerst en oud en nieuw een beproeving. We hebben het hier over de 55 huishoudens - waaronder 25 gezinnen met kinderen - die momenteel afhankelijk zijn van de Voedselbank. Cadeautjes, een feestmaal en warme kleren zijn waarschijnlijk de laatste dingen waar zij hun karige geld aan uitgeven. De actie Weespers voor Weespers heeft als doel deze huishoudens een fijne feestmaand bezorgen.

door Marieke van Veen

Initiatiefnemer van Weespers voor Weespers is Yvonne de Veer van café Amstelstroom. Samen met Karin Petersen heeft ze een inzameling opgezet die volgende week van start gaat. Al snel haakten er allerlei mensen aan en inmiddels begint de actie een olievlek te worden die zich over Weesp uitspreidt.

De Veer: "Eerst dacht ik: O jee... waar ben ik aan begonnen. Ik schrok een beetje van al die initiatieven. Maar nu denk ik: hoe meer, hoe beter. De mensen voor wie we dit doen, verdienen het echt." Hier begon het plan mee: een inzamelingsweek in café Amstelstroom. Van maandag 8 tot en met zondag 14 december kunnen mensen hier zowel overdag als 's avonds producten inleveren die in de wekelijkse pakketten terechtkomen. Denk aan koffie, rijst, soep, tandpasta, douchegel etc. Al snel meldde Nancy Robert uit Driemond zich. Zij gaat donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 december bij de Amstelstroom dameskleding, sieraden en accessoires verkopen en draagt een deel van de opbrengst af. Ook heeft ze twee dozen met warme sjaals beschikbaar gesteld die uitgedeeld gaan worden aan de cliënten van de Voedselbank.

Een deel van de verkoopopbrengst wordt gebruikt voor het aanschaffen van cadeaubonnen van Spar Veldt en Slagerij Van Donk. De ondernemers leggen geld bij zodat er een nóg leuker bedrag ontstaat waarmee de Voedselbankcliënten ook eens vers vlees of vers fruit en dergelijke kunnen kopen. En misschien nog wel belangrijker: dat ze zelf kunnen kiezen, want bij het wekelijkse pakket is het altijd maar afwachten wat er inzit. De Veer hoopt dat er nog meer winkeliers aanhaken, zodat er ook andere waardebonnen of producten weggegeven kunnen worden. "We kunnen elkaar best een beetje helpen toch? Juist in deze maand. Daar wordt niemand slechter van. Iedereen heeft recht op een fijne kerst."

Wat De Veer betreft zijn alle beetjes welkom: van boodschappen en geld tot producten en diensten. Wie iets wil schenken of organiseren, kan een mailtje sturen naar info@cafeamstelstroom.nl. Niets is te gek: "Er belde al iemand dat hij een broodsnijmachine beschikbaar wilde stellen. Ik dacht: wat moet ik daar nou mee?", lacht De Veer. "Maar toen ik Wim Koole van de Voedselbank hierover vertelde, was hij er juist hartstikke blij mee. Dus je ziet het. Daarom daag ik alle Weespers uit om mee te denken over wat zij kunnen doen om de feestdagen voor hun minderbedeelde stadsgenoten leuker te maken."

'Alle initiatieven zijn van harte welkom, alle beetjes helpen'

Wim Koole van de Voedselbank is in zijn nopjes met de actie. "In december proberen we altijd wat extra's voor onze cliënten te doen. Het zou geweldig zijn als heel Weesp daar een steentje aan bijdraagt, zodat ze naast de gangbare producten ook eens wat extra's hebben. Je maakt deze mensen bijvoorbeeld heel blij met filterkoffie, chocolade, koekjes en wasmiddel. Deze 'luxere' producten zitten bijna nooit in het pakket."