De gemeente wil praten met de eigenaar van deze boot. Anders moet de boot weg.
De gemeente wil praten met de eigenaar van deze boot. Anders moet de boot weg. Foto: Christian Pfeiffer

'Vaar een rondje mee,
dan praten we erover'

WEESP - Een meisje dat vraagt om een veiliger oversteek wordt door de gemeente snel en goed geholpen, iemand die een bootje in de Vest beschikbaar stelt voor vrij gebruik krijgt handhavers van de gemeente op zijn dak. Waarom lukt het ene burger-initiatief wel en het andere niet?

door André Verheul

In de Vest, aan het einde van de Wilhelminastraat, ligt sinds enige tijd een roeiboot, de Wilheminaboot gedoopt. Het bijzondere: iedereen die dat wil, mag er lekker mee gaan dobberen op dit afgesloten stuk water langs de vestingwal. Er gelden slechts drie regels: zelf hozen, netjes terugleggen en ook anderen ervan laten genieten. Een sympathiek idee waar naar men zegt volop gebruik van wordt gemaakt. Maar een bootje aanleggen aan (ook dat nog) de zelfgemaakte Wilhelminasteiger, dat mag zomaar niet. De gemeente zette vorige week op haar bekendmakingenpagina in deze krant dat er 'bestuursdwang' is toegepast en dat de boot binnen twee weken wordt verwijderd.

Onze redactie maakte daar een bericht over op de website van het WeesperNieuws. Er stak een storm van lezersreacties op waarin de gemeente als regelziek wordt afgeserveerd. De gemeente liet ons weten dat de bestuursdwang een middel was om met de eigenaar in contact te komen, want dat was zowel de gemeente als de politie niet gelukt. Wij belden met Koen Beenken die er meer van schijnt te weten. Hij noemt zich toezichthouder, geen eigenaar. "Want dat zijn we met de hele buurt. Ik nodig hierbij de burgemeester uit om een rondje te komen meevaren, dan praten we erover." Beenken gaat niet zelf contact opnemen met de gemeente. "Ik ga ervan uit dat ze wel bij ons aankloppen", zei hij op Radio Weesp. Hmm, even zien wie hier de langste adem heeft.

Intussen stapten Sam Pesman en Ysbrand Staals, beiden 11 jaar, naar het stadskantoor om een vergunning voor het bootje aan te vragen. Die aanvraag lijkt kansloos (de jongens zijn immers de eigenaar niet), maar het zegt veel over de sociale cohesie in de buurt en het succes van de boot.

Handhavingsnota
Wat in deze hele kwestie meespeelt is dat de gemeenteraad een handhavingsnota heeft vastgesteld met daarin de opdracht om zaken die niet volgens de regels zijn aan te pakken. De burgemeester is belast met die handhaving en laat dus heel Weesp afstruinen op zoek naar illegaliteiten. Zo kwam hij ook bij de Wilhelminaboot uit. Van die handhavingsinhaalslag zullen nog meer mensen wat gaan merken. Vallen nu ook geveltuintjes, op gemeentegrond neergezette glijbaantjes en andere sympathieke buurt-initiatieven ten prooi aan strenge handhavers? Wethouder Astrid Heijstee gaat over burgerinitiatief. Ze zegt: "Ook burgerinitiatieven zijn aan spelregels gebonden. Neem dus eerst contact op met de gemeente als je een goed idee hebt. Dat kan bijvoorbeeld tijdens het burgerspreekuur. We zijn heel toegankelijk en staan voor veel dingen open. We kijken samen wat wel en niet mogelijk is." Een voorbeeld daarvan is de actie van de 10-jarige Wisse Wiersma, die de gemeente vroeg iets te doen aan de onveilige oversteek op de Casparuslaan. Na overleg met betrokkenen en de gemeente heeft dat binnen twee maanden tot een oplossing geleid.

De handhavingsnota, daar zullen nog meer mensen wat van merken