Het geld wordt goed bewaakt.
Het geld wordt goed bewaakt. Foto: Christian Pfeiffer

Hek rondom Geldservice Nederland komt er toch niet

WEESP - Het langbeloofde hek rondom Geldservice Nederland aan het Verlengd Buitenveer gaat toch niet geplaatst worden. Dat betekent dat buurtbewoners last zullen blijven houden van de felle en vele lampen. WeesperNieuws vroeg de gemeente Weesp om opheldering.

door Marieke van Veen

Waar is het misgegaan?
"Het college betreurt dat er geen oplossing is voor de inschijnende lichten. Het college heeft de bereidheid uitgesproken om medewerking te verlenen aan het hekwerk, maar bij de afhandeling van de omgevingsvergunning zijn de nodige problemen opgetreden. Uit veiligheidsoverwegingen, toeristische overwegingen en door het negatieve advies van de welstandscommissie heeft het college besloten van het hek af te zien."

Welke problemen had de welstandscommissie?
"De welstandscommissie vindt een afscheiding van dertig meter lang en 1.50 meter hoog een te nadrukkelijk aanwezig bouwwerk in een open omgeving. Daarbij is de commissie van mening dat de voorgestelde bouwkundige afscheiding niet past in de omgeving. Een andere oplossing - het planten van een haag, is onderzocht - maar blijkt niet mogelijk omdat het Verlengd Buitenveer een waterkering is. Waternet geeft geen toestemming voor wortelende planten omdat deze de waterkering kunnen beschadigen."

B & W hebben het advies van de welstandscommissie wel eens terzijde gelegd. Waarom nu niet?
"Omdat er ook andere redenen hebben meegespeeld bij de beslissing van het college. Er is gebleken dat alleen een dertig meter lang hekwerk afdoende is om de lichtoverlast op te lossen. Zo'n lang hek kan tot gevaarlijke verkeerssituaties leiden. Daarnaast is Smal Weesp voor toeristen met een boot de entree van Weesp. Met een hekwerk wordt dit 'visitekaartje van Weesp' minder aantrekkelijk en toegankelijk."

is er geen andere oplossing?
"De gemeente ziet geen oplossing om de last van het inschijnende licht te beperken. Hoewel het college dit betreurt, vindt zij toch ook dat bovenstaande argumenten van groter algemeen belang zijn dan het inschijnende licht in de woningen. Mede omdat de afstand tussen de woningen en de uitrit meer dan zestig meter is. En er sprake is van uitzicht op een bedrijventerrein waar een openbare weg, met de nodige uitritten, langs ligt."

De betrokken omwonenden zijn door wethouder Eijking persoonlijk in een gesprek op de hoogte gesteld, aldus de gemeente.