Iedereen die zorg ontvangt, krijgt een brief met uitleg.
Iedereen die zorg ontvangt, krijgt een brief met uitleg. Foto: Brian Elings

Gemeente de wijk in om te vertellen over de zorg

WEESP - Wethouders en medewerkers van de gemeente trekken de wijk in om de inwoners zo veel mogelijk te vertellen over de veranderingen in de zorg per 1 januari 2015. De bustoer, zoals die wordt genoemd, deed vorige week Oversingel aan.

De eerste voorlichtingsronde was in augustus in het Lichthuis. Toen was het nog weinig concreet, vertelt wethouder Astrid Heijstee. "Nu is het veel concreter en kunnen we ook ingaan op persoonlijke situaties van mensen." Daar is iedereen vanzelfsprekend het meest benieuwd naar. Na de algemene uitleg in Oversingel waren er weinig vragen, maar toen de één-op-ééngesprekken begonnen, kwamen de vragen los. Krijg ik na 1 januari nog wel de zorg die ik nu krijg, loopt mijn indicatie af en hoe zit het met mijn persoonsgebonden budget?
De antwoorden die de medewerkers van de gemeente verstrekken, zorgen op zich voor duidelijkheid. De meeste mensen snappen goed hoe het straks werkt als de gemeente de zorg overneemt van de provincie en het Rijk, zo schat Heijstee in. Maar er blijft een bepaalde reserve; eerst zien, dan geloven, zullen veel zorgklanten nu nog denken. Er volgen nog andere inloopochtenden en wijkbijeenkomsten. De gemeente zet waar nodig ook tolken in. Alles is erop gericht om de inwoners zo goed mogelijk voor te lichten en hun vragen te beantwoorden. Wie niet naar zo'n bijeenkomst komt, krijgt overigens gewoon de zorg die hij of zij nodig heeft. Iedereen die nu zorg ontvangt, krijgt van de gemeente een brief waarin alles 'op maat' wordt uitgelegd en toegelicht. Eind januari wil de gemeente een grote manifestatie in City of Wesopa houden. Ook gaat de gemeente de tevredenheid monitoren.