Ere-voorzitter Ad Bismeijer en secretaris Tineke Kreeft zijn vergroeid met Weesper Korfbalvereniging Argus.
Ere-voorzitter Ad Bismeijer en secretaris Tineke Kreeft zijn vergroeid met Weesper Korfbalvereniging Argus. Foto: Ruth van Kessel

Argus: Actieve werving van jeugdleden werpt vruchten af

WEESP – De mijlpaal is gehaald. Volgende week bestaat de Weesper korfbalvereniging Argus 50 jaar. Een hele prestatie voor een sport die het in het hele land best moeilijk heeft en waar verenigingen door fusies verdwijnen. Zo niet in Weesp. Getrokken door een actief bestuur staat de teller van het aantal leden al jaren stabiel op vijfenzestig.

door Ruth van Kessel

Wie eenmaal door het korfbalvirus besmet is geraakt, zal de sport niet snel loslaten, zeker niet in Weesp. Ere-voorzitter Ad Bismeijer en secretaris Tineke Kreeft zijn hier de grote voorbeelden van. Respectievelijk al 37 jaar en 29 jaar hebben zij zich aan de korfbalvereniging aan de Papelaan verbonden en zetten zij zich samen met de andere bestuursleden met hart en ziel in om de club levendig te houden. Daar slagen zij blijkbaar goed in, want de laatste tien jaar schommelt het aantal leden tussen de 60 en de 75 leden. Een aantal waardoor de vereniging volwaardig met vier teams mee kan spelen in de jeugd- en seniorencompetitie. Kreeft: "Wij hebben het geluk dat er bij Argus steeds nieuwe jeugd blijft instromen. Daar doen we dan ook erg ons best voor. Met de buitenschoolse opvang die bij ons in het clubhuis zit organiseren we activiteiten als korfbaltrainingen, waardoor kinderen en hun ouders al vroeg kennis met Argus maken. En dat werkt. Volgend jaar willen we starten met ouder-en-kindkorfbal. Daar verwachten we veel van, omdat korfbal een heel toegankelijke sport is voor jong en oud."

Want je kunt al heel jong met korfbal beginnen?
Kreeft: "Dat klopt. Al met je vierde jaar kun je gaan korfballen. Dan hoor je bij de welpen, die vanzelfsprekend nog geen competitie spelen maar door trainingen en spelletjes al met de sport vertrouwd raken. Met zeven jaar mag je competitie spelen. Argus heeft momenteel twee seniorenteams en twee jeugdteams, en al heeft het eerste team het dit jaar een beetje moeilijk, de andere drie teams draaien redelijk goed."

Korfbal is een van de weinige sporten met gemengde teams. Leg eens uit?
Bismeijer: "Korfbal is in 1902 in Nederland geïntroduceerd door Nico Broekhuysen. Hij bedacht de sport nadat hij in Zweden kennis had gemaakt met het spelletje ringbol. Het werd een succes, mede ook door het sociale aspect van korfbal. De teams zijn gemengd, je moet samenspelen, maar ook is er veel ruimte voor individuele actie. Korfbal is geen contactsport omdat het in twee vakken wordt gespeeld - een aanvals- en een verdedigingsvak - waardoor het niet uitmaakt of je een vrouw of een man tegenover je hebt staan. Het gaat vooral om behendigheid."
Kreeft: "Dat het een gemengde sport is ontlokt natuurlijk altijd de eeuwige grap: dat wordt straks zeker ook gemengd douchen. Ik ben bang dat we als vereniging altijd door die beeldvorming zullen worden achtervolgd. Gemengd sporten heeft natuurlijk vooral veel voordelen. Stellen die hier samen kunnen spelen in een team, ouders en kinderen, dat maakt het juist allemaal heel gezellig binnen onze vereniging."

Hoe bevalt het nieuwe clubhuis?
Kreeft: "Helemaal nieuw is het niet meer, want het staat er alweer vier jaar. Maar we zijn er onwijs blij mee. Een mooi clubhuis is het visitekaartje van een vereniging en het biedt ons mogelijkheden om activiteiten te organiseren. Het is best gek om te beseffen dat we in deze 50 jaar, na de herinrichting van de Papelaan, nu al aan ons derde clubhuis toe zijn."
Bismeijer: "Toen mijn vrouw en ik 37 jaar geleden lid werden van Argus was er niet eens een clubhuis. Na thuiswedstrijden mochten we douchen in het oude Rapiditasgebouw en zorgden de dames Bödeker en Melchers dat we in de kantine warme soep, snoep en frisdrank hadden. Na afloop gingen de pannen en kratten met een van de leden in de aanhanger terug naar zijn garage tot de volgende wedstrijd. Ik vond dat een vereniging toch echt niet zonder clubhuis kon en met enig soebatten kregen we het bij de gemeente voor elkaar dat we een houten clubhuis mochten bouwen. Ook hier aan de Papelaan. Helaas stortte het in bij de vervanging van het veld en moesten we opnieuw een clubhuis realiseren. Ook dat was weer een heel verhaal dat ons met veel kunst-en-vliegwerk is gelukt."

'De eeuwige grap: gaan jullie straks ook gemengd douchen?'

Een echte vereniging dus?
"In de letterlijke zin. Argus is een actieve vereniging waarbij jong en oud zich heel betrokken voelt."

Door de jaren heen organiseerde Argus naast de competitie veel activiteiten voor hun leden.
Leden bouwen zelf aan het clubhuis van Argus.