De parochie werkt toe naar een bouwplan; het schip van de kerk zal verdwijnen.
De parochie werkt toe naar een bouwplan; het schip van de kerk zal verdwijnen. Foto: Christian Pfeiffer

Schip Laurentiuskerk zal wijken voor woningbouw

WEESP - Hoe goed 'de nieuwe invulling' straks ook mogenpassen in de omgeving, aan één ding zullen we allemaal moeten wennen: de katholieke kerk aan de Herengracht in Weesp wordt voor een groot deel gesloopt.
Er komen woningen voor terug.

Maandag tekenden het parochiebestuur en bouwondernemer Cees van Vliet een intentieovereenkomst. Die moet binnen nu en twee jaar leiden tot een bouwplan voor de locatie van de kerk. Dat plan is er nog niet, maar de richting waarin gedacht wordt is duidelijk. Zoals de zaken er nu voorstaan blijven het parochiehuis in elk geval en de toren zeer waarschijnlijk behouden. Misschien kunnen ook nog een of twee kerkbeuken blijven staan. Maar het schip van de kerk zal moeten worden gesloopt. Het ligt het meest voor de hand dat op die plek en een deel van de parochietuin woningen worden gebouwd, wat nodig is om het hele plan te financieren. Volgens Leo Ruiter van het parochiebestuur is daar geen ontkomen aan. Een deel van de fundering is in slechte staat en er is geen andere goede exploitatie voor te vinden.

De Parochie van Levend Water (de fusie van de Laurentiusparochie in Weesp en de Nicolaasparochie in Muiden) is een jaar geleden verhuisd naar een kleiner kerkgebouw aan de Troelstralaan. De kerk aan de Herengracht werd te groot en te duur. Daarmee kwam de grote vraag op tafel wat er met het kerkgebouw moest gebeuren. Een andere bestemming ervoor vinden bleek onmogelijk: niemand is geïnteresseerd in het grote gebouw en al helemaal niet als er eerst nog eens minstens anderhalf miljoen euro aan achterstallig funderingsonderhoud in de grond moet worden gestopt.
Voor slopen en iets nieuws bouwen was veel meer belangstelling, zo legde Ruiter uit. Er is met dertig partijen gesproken, een aantal mocht een presentatie van hun ideeën geven. Zo wordt er achter de schermen al langer en zorgvuldig gewerkt in dit delicate proces. Wat het parochiebestuur zeer belangrijk vindt, ook vanuit haar maatschappelijke functie, is dat de buurtbewoners zich moeten kunnen vinden in een nieuw plan. Nu is het altijd moeilijk om iedereen tevreden te stellen, maar een redelijke mate van consensus in de buurt is toch wel het minste dat bereikt moet worden. Het parochiebestuur denkt met de door Van Vliet voorgestelde aanpak het verst te komen. Een belangrijk uitgangspunt van Van Vliet is dat de toren behouden blijft.
Lees verder op pagina 15.