The City Singers is uitgegroeid tot een volwaardig popkoor.
The City Singers is uitgegroeid tot een volwaardig popkoor.

Korenfestival 2014: van pop en klassiek tot musical en shanty

WEESP - Terwijl het 'Dag Sinterklaasje, daág, daág' in veel huiskamers nog nagalmt, dient het volgende feest zich aan. En ook Kerstmis heeft zijn eigen repertoire. Om alvast in de stemming te komen, nodigt de organisatie alle Weespers uit voor het jaarlijkse Korenfestival, nu voor het eerst georganiseerd door Sandra van der Spruit.

door Marieke van Veen

Op zes verschillende sfeervolle locaties in de binnenstad wordt zaterdag 13 december uit volle borst gezongen. Van pop en klassiek tot shanty en kerstliedjes, alle genres zijn vertegenwoordigd. Er worden zaterdag programmaboekjes uitgereikt, maar voor wie alvast een 'plan de campagne' wil maken hebben we een overzicht opgesteld. Ga vooral ook al 's middags op pad, want dan is er een voorprogramma met kinderkoren (zie blauw kader) en ook de kerstmarkt is er al vanaf 12.00 uur (zie pagina 19).

Babylon
Babylon is in 2004 gestart en repeteert wekelijks in Buitenveldert. Het repertoire bestaat vooral uit klassieke werken uit de 16e en 17e eeuw. Daarnaast worden ook moderne stukken en Nederlandstalige liedjes ten gehore gebracht.

Camerata Fectionata
Camerata Fectionata is een ambitieus kamerkoor uit Weesp onder leiding van dirigent Fred Smalbrugge. Het koor bestaat sinds maart 2010. Het repertoire omvat werken van oude meesters en hedendaagse componisten.

Chorus Line
Chorus Line is in 1986 opgericht als verpleegsterskoor van het Soester Ziekenhuis Zonnegloren, maar is uitgegroeid tot een amateurkoor op niveau. Het repertoire bestaat vooral uit populaire Engels- en Nederlandstalige hits.

Colore Vocale
Met veertien inwoners van 't Gooi en omstreken vormt Colore Vocale een enthousiast vierstemmig zangensemble. Het koor bestaat dertien jaar en zingt klassiek, close harmony, Latijns-Amerikaanse liederen en kerstliederen.

Delirious
Delirious is een closeharmonykoor met zangers uit Heiloo en Alkmaar. Het koor zingt liedjes van onder andere Beach Boys, Mamas & Papas, Beatles en Venice.

DivAssorti
DivAssorti is een vierstemmige vocal group uit Amsterdam met een diverse verzameling songs. Het koor bestaat uit 19 zangeressen. Geert Bremer begeleidt het koor als pianist/arrangeur. Het koor bestaat sinds augustus 2008.

Esperanto
Esperanto uit Bussum wordt gevormd door twaalf vrouwen, onder leiding van Hans van Breugel. Met haar enthousiaste, energieke uitstraling en het diverse repertoire zorgt het koor voor verrassende en boeiende optredens.

Firma Vocaal
Eind 2006 richtte Gerard van Amstel Firma Vocaal op. Al snel had de enthousiaste en ambitieuze vocal group een gevestigde naam. Het koor zingt Nederlandse hits, wereldberoemde popklassiekers, musicalsongs en kerstliederen.

Flevo Fun
Dit barbershopkoor is in april 1991 opgericht en staat onder leiding van dirigente Els van den Bosch. Het woord Flevo zegt het al, er wordt gerepeteerd in de polder. Het koor zingt zowel (pop)klassiekers als kerstrepertoire.

Kroonkoor
Het Kroonkoor uit Weesp is een projectkoor onder leiding van Marco de Jong en wordt op de piano begeleid door Hugo de Graaff. Het repertoire is met kerstsfeer overgoten. Het koor geeft ook eigen concerten, zie P17.

Little Wing
Popkoor Little Wing is vorig jaar opgericht door zangeres Julya Lo'ko uit Loosdrecht. Zij is al ruim dertig jaar werkzaam als professioneel zangeres. Het repertoire: Sting, The Police, The Beatles en Nederlandstalige nummers.

Next
De vijf enthousiaste vrouwen van Next zijn op toerbeurt muzikaal leider van de a-capellavocalgroup. Het koor komt uit Bussum. Het repertoire bestaat uit popnummers, wereldmuziek, cabaretliedjes en soms lichtklassiek.

Noon
Een nieuw koor van Gerard van Amstel, opgericht in 2013. In de naam van dit koor zit het getal 12 verborgen, wat staat voor het aantal leden: 12 vrouwen. Noon zingt pop- en kleinkunstsongs met pianobegeleiding of a capella.

Surprise
Vocal Group Surprise is een enthousiast driestemmig dameskoor uit Huizen dat onder meer songs uit de jaren zestig en zeventig ten gehore brengt. Het koor staat onder leiding van Paul Grob.

The Moclas Singers
Dit gemengde koor uit Huizen bestaat sinds 1998 en bestaat uit een veertigtal enthousiaste zangers, verdeeld over de vier stemgroepen. The Moclas Singers zingen zowel lichte als klassieke muziek.

The City Singers
Het huiskoor van de City of Wesopa. In 1995 begonnen als koor voor mensen die niet konden zingen, is het koor de laatste jaren uitgegroeid tot een volwaardig popkoor, met geslaagde optredens in onder meer Paradiso.

Weesper Gemengd Koor
WGK bestaat sinds 2006 en wordt gevormd door rond de veertig enthousiaste mensen uit Weesp en omgeving. Het repertoire van dit vierstemmige koor is zeer divers. Naast het klassieke genre worden er ook spirituals en bekende musicalstukken gezongen.

Zilt
Shantykoor Zilt uit Wormerveer zingt liederen van de zee en zingt a capella. Dat stelt hoge eisen aan de arrangementen en het koor. Het repertoire: van het ontroerende 'Shenandoah' en het stoere 'High Barbaree' tot meezingers als 'The Wild Rover'.