De technische vrijwilligers van het VVW willen met dit ontwerp aan de slag. Het is ingediend bij de gemeente.
De technische vrijwilligers van het VVW willen met dit ontwerp aan de slag. Het is ingediend bij de gemeente. Tekening Dick van Maanen

Varend huis om reclame te maken voor Weesp

WEESP - Je bent waterstad of je bent het niet, dus krijgt Weesp met ingang van komende zomer een varend VVV-kantoor. En meer dan dat: een drijvend promotiehuis van het model vuurlinie, zoals we dat kennen van de Utrechtseweg en het Molenpad. Als er nog meer van dit soort ideeën zijn, wil het nieuwe VVW-bestuur dat graag weten.

door André Verheul

Op 29 december is er van 19.00 tot 21.00 uur een ideeënavond in het stadhuis. Het VVW nodigt daar iedereen voor uit. De oproep is om met ideeën te komen om Weesp attractiever te maken. Ook niet onbelangrijk: wie een betere naam weet voor het VVW, moet zeker langskomen. VVW staat voor Vreemdelingen Verkeer Weesp, een zelfstandige stichting die de promotie van Weesp nastreeft en in Weesp onder meer het VVV-kantoor exploiteert. VVW en VVV, je haalt het makkelijk door elkaar. Dat was tot voor kort ook niet zo'n probleem, maar de VVV en het VVW gaan meer uit elkaar, zo leggen voorzitter André Wierper en secretaris Ronald Willemsen uit. Het VVV-kantoor aan de Hoogstraat gaat per 20 december dicht en verhuist naar boek- en kantoorboekhandel De Kleine Prins aan de Slijkstraat 28. Het wordt een 'shop-in-shop' waar bezoekers en Weespers terechtkunnen voor toeristische informatie, VVV-bonnen en het opladen van de OV-chipkaart. "Het grote voordeel is dat we hiermee het hele jaar door zes dagen per week open kunnen zijn", aldus Wierper.

De VVV-shop bij De Kleine Prins is er voor de eerstelijns opvang. In de zomermaanden zet het VVW ook de kantoorboot in. Die zal afgemeerd liggen bij de VVW-steiger aan de Hoogstraat. Een aanvraag ligt bij de gemeente. De nieuwe aanpak viel niet direct bij alle vrijwilligers van het VVW in goede aarde. Volgens Wierper en Willemsen was dat het gevolg van onduidelijkheid over het plan. Nu is iedereen bijgepraat en blijft het vertrouwde vrijwilligersteam aan boord om mensen te ontvangen en wegwijs te maken in onze stad.

Eyecatcher
De kantoorboot is meer dan een drijvend VVV-kantoor, het moet een varend promotiehuis worden. Want ja, het mooiste ervan is natuurlijk dat hij kan varen. "We kunnen tijdens evenementen in de Kom gaan liggen om nog zichtbaarder te zijn. Maar we kunnen er ook mee rondvaren in de omgeving om promotie te maken voor Weesp. Een eyecatcher, een geweldige marketingtool", schetst Wierper. Je ziet het Weesper huisje al liggen, pal voor het Muiderslot.

Van groot belang is een pakkende naam voor alles: een noemer waaronder de marketing van Weesp kan worden geschaard. Zoiets als I AMsterdam, maar dan voor Weesp. Het VVW wil zich als 'Marketing Weesp' (werktitel) nadrukkelijker gaan richten op het positief promoten van Weesp, zowel bij toeristen als bij de eigen inwoners. "Weesp is prachtig en heeft heel veel te bieden, maar Weespers willen nog wel eens negatief zijn over hun eigen stad. Dat hopen we te kunnen doorbreken door zo veel mogelijk mensen hierbij te betrekken. Weesp is van ons allemaal, we mogen daar hartstikke trots op zijn. Mijn oproep is: blijf de mooie dingen inzien en stel je op als gastheer en promotor van Weesp."

'De mooie dingen inzien en je opstellen als gastheer en promotor'

Steentje bijdragen
Maar hoe gaan de enthousiaste heren Weesp dan promoten? Door een voor een de zaken concreet aan te pakken, zo vertellen ze. Dat doen ze door Weespers te vragen om op hun vakgebied een handje mee te helpen. Zo is de kantoorboot ontworpen door Dick van Maanen, oud-medewerker van de gemeente Weesp en vrijwilliger bij de Kreatieve Groep Weesp. De bouw wordt gedaan door een groep vrijwilligers. Voor de marketing klopten Wierper en Willemsen aan bij Bob Gorter, ervaren marketeer van de NPO. Gorter wil zijn kennis en ervaring graag inzetten voor zijn woonplaats. "De promotie van Weesp kan beter, er blijven kansen liggen. Dan kan ik wel roepen 'ze doen niks', maar dan ben ik zelf net zo. Daarom heb ik gezegd: oké, ik doe mee, ik draag mijn steentje bij."

Netwerkorganisatie
Willemsen: "Wij zijn echte Weepers, we zien de mooie dingen, maar ook de dingen die niet goed zijn. We zoeken meer van die betrokken burgers." Wierper: "We willen zeker niet de indruk wekken dat alles wat er nu gebeurt, verkeerd is. Maar soms kan het beter. We hebben bijvoorbeeld een prachtige wielerronde, maar heel druk op straat is het dan niet. Hoe komt dat? Kunnen wij daar misschien iets in betekenen door dingen aan elkaar te koppelen? Ons motto is: we zijn allemaal Weespers, dus helpen we elkaar. Wij willen een netwerkorganisatie zijn die Weesp een warm hart toedraagt." Ook mensen die op de een of andere manier willen meehelpen zijn welkom op de ideeënavond op 29 december.