Voor Jamilla Samson en Jesse Ramsoebhag is BMC een way of life.
Voor Jamilla Samson en Jesse Ramsoebhag is BMC een way of life. Foto: Ty Gultekin

'Ik weet hoe het is om dik te zijn en niet lekker in je vel te zitten'

WEESP – Bijna dagelijks at Jesse Ramsoebhag een grote patat speciaal met extra curry, mayo en uitjes, een kaassoufflé, een kipsatékroket en een kipcorn met daarbij een milkshake pistache. Nu, vijftien jaar later, is hij - naast zijn werk als model - personal trainer en lifestylecoach en begon hij in februari 2014 zijn bedrijf Body and Mind Control (BMC). Jesse: "Je voelt je fysiek en mentaal beter als je je lichaam in control hebt, ik ben ervaringsdeskundig."

door Ruth van Kessel

Inmiddels is zijn partner Jamilla Samson, ook in BMC gestapt. Zij staat model voor de oefeningen en neemt de marketing voor haar rekening. "Natuurlijk eten wij ook wel eens een chocoladekransje en drinken we een wijntje", haast het stel zich te zeggen om te voorkomen dat ze weg worden gezet als twee gezondheidsfreaks. Hun huis op een verborgen plekje in hartje Weesp ademt gezelligheid: een pot gemberthee op een lichtje op tafel, een schaaltje pepernoten binnen handbereik. In het gesprek vullen ze elkaar steeds aan en aan een half woord hebben ze genoeg. Jamilla, model voor onder meer KLM, Bonita en Buff Headwear, vertelt dat ze door Jesse voor het eerst in haar leven is gaan trainen. Nodig was het niet, want zoals Jesse zegt, "Jamilla is een van de weinige vrouwen die zonder enige inspanning al een sixpack hebben", maar o, wat werkt het verslavend. Jamilla: "Trainen volgens de BMC-methode is een positieve manier om aan je lichaam te werken. Het is leuk en je ziet resultaat. Je voelt je gewoon veel beter, in alle opzichten."
Jullie zien er beiden goed uit, maar Jesse, dat is voor jou wel anders geweest?
"Met die grote hoeveelheden die ik als tiener naarbinnen werkte kun je je voorstellen hoe ik er uitzag: ik woog 103 kilo! Ik sneakte naar de snackbar en propte mij helemaal vol. Mijn moeder zag mij dikker worden en probeerde me tegen te houden, maar dat lukte niet. Ik had gewoon veel trek."

Wat was het keerpunt?
"In de tweede klas werd ik waanzinnig verliefd op een meisje. Ze zei: sorry Jess, ik val niet op dikke jongens. Vanaf dat moment ben ik enorm gaan sporten en gaan afvallen. Ik wilde echt van dat lijf af. En het lukte, met mijn moeder als mijn coach. Sindsdien ben ik doorgegaan. Altijd, ook naast mijn werk in het bedrijfsleven, was ik bezig met sport. Ik zag de resultaten van de cardio- en krachttraining, liet me in de sportschool begeleiden door professionele sporters en als een spons nam ik alle kennis tot me."

Geen eet-, maar een sportverslaving?
"Aanvankelijk wel, maar door alle kennis leerde ik dat het lichaam ook rust nodig heeft om te herstellen en in balans te blijven. Vanuit de praktijk heb ik alles geleerd en begon ik zelf mensen te begeleiden en te motiveren. Als vriendendienst. Op een gegeven moment wist ik: ik ga doen wat ik het liefste wil. Een eigen bedrijf in body and mindcontrol. Ik wil graag dat iedereen zich zo goed voelt als ik."

Wat is de kracht van BMC?
"Door het hele land begeleid ik mensen, vooral vrouwen, naar een betere leefstijl door te sporten, anders te eten en goed naar hun lijf te luisteren. Ik kan goed luisteren, waardoor ik ook mentaal goed kan ondersteunen. De trainingen zijn vooral buiten, lekker in de natuur, of bij cliënten thuis. We doen het echt samen, ik ben een team met mijn cliënt. Op de website van BMC staan demonstratiefilmpjes van oefeningen omdat ik wil dat een 'je goed voelen' voor iedereen bereikbaar is. Want dat is mijn doel. En waarom? Omdat ik weet hoe het is om te dik te zijn en niet lekker in je vel te zitten. Ik weet waarover ik het heb, I've been there."

'Ik sneakte driemaal per week naar de snackbar: ik had gewoon veel trek'