Irene (licht jasje) met haar collega's Erna Sieders en Ilonka Toorenburg op de foto met Premier Mark Rutte en het team van RTL Boulevard.
Irene (licht jasje) met haar collega's Erna Sieders en Ilonka Toorenburg op de foto met Premier Mark Rutte en het team van RTL Boulevard. Foto: RTL viert kerst

Irene maakt met haar werk grote indruk op premier Rutte

WEESP – Zo doe je als wijkverpleegkundige achter de schermen onzichtbaar je werk en zo sta je twee maal in drie weken met minister-president Mark Rutte in the spotlights. Het overkwam Irene Groen. Van de gelegenheid maakte ze gebruik om de premier kennis te laten maken met de gevolgen van het overheidsbeleid voor haar werk in de thuiszorg.

door Ruth van Kessel

Twee keer een ontmoeting met de allerhoogste in de politiek in Nederland. Een keer tijdens een werkbezoek van de premier aan Weesp en Bussum en de tweede keer op uitnodiging van diezelfde premier in zijn torentje in Den Haag. Daar reken je niet op als je als jonge wijkverpleegkundige van het wijkteam Weesp/Driemond van Vivium je best doet om cliënten aan huis zo goed mogelijk van dienst te zijn. Van tevoren was er gezegd dat er op 12 november een Weesper gemeenteambtenaar poolshoogte kwam nemen van de dagelijkse praktijk in de thuiszorg. Irene vond de familie De Jong, waarbij de vrouw rolstoelgebonden is en haar man haar mantelzorger is, daartoe bereid. Daags voor het bezoek bleek dat het om Mark Rutte ging. "Dat was wel even schrikken", lacht de wijkverpleegkundige. "Maar ik besloot meteen om het werk niet mooier te maken dan het is." Rutte bleek zo onder de indruk van het kordate en integere optreden van Irene dat hij haar en haar collega's voordroeg voor een kerstpakket van de 'RTL viert de kerst'-actie. Op 8 december werd die aan de drie wijkverpleegkundigen uit Weesp uitgereikt. Irene: "Natuurlijk kun je dit gebaar negatief uitleggen, zoals in het land ook wel is gedaan met opmerkingen als 'wat een verkiezingsstunt en 'hypocrisie van de VVD'. Maar zo wil ik er niet naar kijken. Mark Rutte heeft de moeite genomen om met eigen ogen te komen kijken hoe het eraan toegaat in de ouderenzorg. Hij luisterde goed naar onze ervaringen, stond open voor onze zorgen en heeft volgens mij de boodschap goed begrepen."

Wat was jullie boodschap?
"We begrijpen dat er in de zorg wat moet veranderen. Mensen kunnen vaak meer dan ze zelf denken, maar geef ons de tijd om het ze te leren en ze te ondersteunen. Is het voor hulpverleners al bijna niet bij te benen, voor cliënten gaan de veranderingen echt te snel. Dat verzorgingshuizen sluiten vind ik een slechte ontwikkeling. Samenwonen geeft mensen gezelligheid, structuur en gelegenheid om voor elkaar te mantelzorgen en dat is goud waard. Ik hoop dat Rutte dat heeft begrepen."

Hoe was het huisbezoek?
"Bij de familie De Jong nam hij alle tijd om met mevrouw en meneer te praten. Hij wilde alles weten over het mantelzorgen, vroeg of er ook hulp was van de kinderen en hoe hun leven er uitzag. Hij vroeg ver door en maakte echt contact. Vertelde ook over zijn eigen familie, dat was heel mooi."

Heb je kunnen laten zien wat je doet?
"Rutte was bereid om zaken vanuit een ander gezichtspunt te bezien. Dat bij de familie De Jong in het geïndiceerde half uur voor douchen meneer ervoor kiest om zijn vrouw vast uit bed te halen zodat er tijd overblijft voor koffie en een praatje, was een eyeopener. Ook dat wij als wijkverpleegkundigen wel twaalf keer op een ochtend andermans leven binnenwandelen met alle emoties erbij. Tien minuten, inclusief reistijd, om kousen aan te trekken bij een cliënt is dan wel heel erg kort. Ik zag dat hij respect had voor mij en voor dit werk. Dat hij dat onderstreept met het gebaar van een kerstpakket steek ik als een compliment in mijn zak. En niet alleen voor mij, maar voor alle wijkverpleegkundigen."

'Veranderingen in de zorg zijn niet erg, maar het gaat te snel'