De kruisaflegging van  Gijsbert Janszoon Sybilla, circa 1640
De kruisaflegging van Gijsbert Janszoon Sybilla, circa 1640

Wethouder Eijking op de bres voor schilderij Sybilla

WEESP - Hij schilderde het rond 1640 speciaal voor de Weesper katholieken die toen nog stiekem hun geloof moesten belijden in een schuilkerk aan de Achtergracht. Eeuwen bleef het schilderij binnen de parochie en nu de Laurentiuskerk wordt verkocht, staat het ook te koop. Wie koopt de Sybilla van het bisdom?

Even een stukje geschiedenis: Weesp kent door de eeuwen heen één bekende schilder, Gijsbert Janszoon Sybilla (1597-1655). Geen grootmeester, maar ook niet onbelangrijk. Hij genoot zijn opleiding in Amsterdam, waarschijnlijk bij Pieter Lastman, die weer bekend is als de leermeester van Rembrandt van Rijn. Veel werk van Sybilla is er echter niet bekend. Hij combineerde zijn kunstenaarschap met het burgemeesterschap van Weesp. De meeste van zijn werken hangen nog steeds in de stad: in het stadhuis hangen vijf schilderijen van hem. Stuk voor stuk museumstukken. In Boedapest wordt momenteel een ander werk van hem tentoongesteld: dat is in handen van het Museum Catharijneconvent.

Terug naar de lege parochie. Daar hangt al sinds jaar en dag een van zijn bijbelse werken: de kruisaflegging van Jezus. Het bisdom wil het verkopen en heeft de gemeente de optie tot eerste koop toegezegd. De prijs? 10.000 euro. "Dat geld hebben we niet", vertelt wethouder Peter Eijking. Hij zou dolgraag zien dat het schilderij hier blijft. "Houd de Sybilla in Weesp, daar hoort-ie", zo zegt Eijking. Maar hoe weet hij nog niet."Eigenlijk is het schilderij geschonken door de Weesper gemeenschap, specifiek door de katholieken. Het leek mij wel een leuk gebaar om het aan de Weesper gemeenschap terug te schenken. Toen ik de prijs hoorde vond ik dat wel even pijnlijk. Wellicht kunnen we het schilderij kopen via een crowdfundingactie? Ik doe in ieder geval mee!" Als Weesp het niet koopt, dan wil het bisdom het schilderij verkopen via een openbare veiling.

Ook de Historische Kring Weesp springt op de bres voor behoud van het schilderij, maar 10.000 euro vinden zij wel veel geld. "We zien geen redenen om mee te werken aan een geldinzamelingsactie voor het schilderij", vertelt voorzitter Cees Pfeiffer. "Wij zijn van mening dat er in Weesp door zowel de gemeente als een projectontwikkelaar als door omwonenden zo veel moeite wordt gedaan om het rooms-katholieke erfgoed te behouden dat het bisdom daar best iets tegenover mag stellen. Het bestuur vindt dan ook dat het bisdom in Haarlem het schilderij aan de gemeente moet schenken, zoals kennelijk eerder ook het plan was van het parochiebestuur."