Henno Hennipman bedankt zijn vele vaste klanten voor het in hem gestelde  vertrouwen.
Henno Hennipman bedankt zijn vele vaste klanten voor het in hem gestelde vertrouwen. Foto: Ruth van Kessel

Hennipman sluit, een familiebedrijf verdwijnt

WEESP – Henno Hennipman stopt ermee. Met de sluiting van de verf- en behangspeciaalzaak aan de Nieuwstraat komt er een einde aan 57 jaar Hennipman in Weesp. Zaterdag begint de opheffingsuitverkoop die duurt tot 1 maart, de officiële stopdatum van DecoHome Hennipman. Stoute Schoenen neemt per 1 april het pand over.

door Ruth van Kessel

De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug tot meer dan 100 jaar geleden toen opa Cornelis Hennipman startte met een schildersbedrijf in Nigtevecht. Later zijn er ook in Nederhorst den Berg en Muiderberg filialen van Hennipman geweest, allemaal gerund door leden van de familie. Het was Henno Hennipmans vader Gerrit die in december 1957 startte met Hennipman Weesp. Henno stapte tien jaar later als 16-jarige in het Weesper bedrijf van zijn vader. Hennipman: "En nu is het aan mij om de laatste Hennipmanwinkel van de familie te sluiten en verdwijnt onze naam uit deze regio. Vanaf mijn 60ste wist ik dat ik wilde gaan stoppen, maar nu het zover is vervult het me wel met enige weemoed."

Het stoppen werd een proces van drie jaar?
"Toen ik 60 werd ben ik op zoek gegaan naar een koper voor de zaak, omdat ik er van overtuigd ben dat er voor een speciaalzaak als deze echt een toekomst is. Kijk maar naar de vele vaste klanten die al jaren trouw naar onze winkel komen. Maar na drie jaar proberen – de recessie duurt te lang - moet ik concluderen dat die koper er niet is. Dus toen Marc de Grauw van Stoute Schoenen zich aandiende als geïnteresseerde in dit monumentale pand, heb ik met plezier zijn aanbod aangenomen."

Het pand gaat je aan het hart?
"Zeker. Toen ik tien was woonde ik met mijn ouders en broers achter de winkel. Vanuit hier ging ik naar school en werkte ik mee in de winkel. Vanaf mijn 16de volledig en op mijn 21ste nam ik de zaak over van mijn vader en na ons trouwen in 1976 werkte mijn vrouw Corry ook mee in de zaak. Inmiddels wonen wij al jaren in Nigtevecht, maar ben ik nog steeds zes dagen per week hier aan de Nieuwstraat te vinden. Dat is 47 jaar, dus niet niks. Dus toen Marc de Grauw de ladder op klom en enthousiast werd van de authentieke balken in de nok en andere historische kenmerken van dit pand deed me dat erg goed. Iemand heeft zich aangediend die net zo van dit pand houdt als ik en plannen heeft om het in ere te herstellen. Ik stop nu op mijn 63ste met een goed gevoel."

Is er nog een markt voor een verf- en behangspeciaalzaak als deze?
"Het grote verschil met verf kopen in een bouwmarkt of via internet is bij ons het persoonlijke advies aan de klant. Hoeveel klanten ik wel niet heb kunnen bijstaan in hun verfklus: welke verf in dat ene geval, hoe pak je het karwei aan. Dat advies en tekst en uitleg van de klus en het product krijg je niet in een bouwmarkt of op internet. Mensen komen er ook steeds meer achter dat het daar niet per se goedkoper is, dus ik zie klanten terugkomen. Zeker zoals het zich nu laat aanzien en de huizenmarkt weer aantrekt, blijft er toekomst voor een zaak als deze."

'Na 47 jaar zes dagen per week werken is het goed om te stoppen'

Had je zelf dingen anders willen doen?
"De laatste zes jaar liepen de zaken terug, dat zal ik niet ontkennen. Wat ik heb laten liggen is de online verkoop. In mijn tijd zagen we collega's die ook verf gingen verkopen via internet als dissidenten. Nu mis je de boot als je niet online verkoopt. Met mijn zaak heb ik altijd voorop willen lopen met ontwikkelingen. Zo was ik de eerste verfwinkel in Weesp met een autolakmengmachine. Uit noviteiten haalde ik mijn inspiratie. Dat ik niet in internet ben gedoken was al een teken dat ik er aan toe was om te stoppen."

Wat was voor jou een hoogtepunt?
"Dat ik het 26 jaar geleden heb aangedurfd om grootscheeps te verbouwen en de zaak aan te passen aan de eisen van die tijd. Dat is de basis geweest waardoor ik al die jaren erna met plezier heb kunnen werken. Daar ben ik trots op."

En nu stopt het familiebedrijf?
"Een dubbel gevoel. Eerst mijn opa, toen mijn vader met zijn broers in de zaken in Weesp, Muiderberg en Nigtevecht, en toen ik, met mijn broers Kees en Jan in diezelfde zaken. Ik ben met de Weesper zaak de laatste. Mijn zoon Edwin en dochter Wendy zagen hun ouders zes dagen in de week werken en wisten al heel gauw: voor ons geen eigen winkel. Dat vond ik wel even jammer, maar zeker in deze tijd ben ik blij dat ze er niet zijn ingestapt. Voor mij is zes dagen per week werken wel een keer genoeg. Ik ben mijn medewerker Johan Borsch heel erkentelijk dat hij mij na zijn pensionering is blijven steunen, zodat ik ook eens weg kon. Hij is goud waard. Als op 1 april de overdracht van het pand is, is hij precies 26 jaar in dienst geweest."