Dit initiatief was goed, maar de uitvoering (nog) niet.
Dit initiatief was goed, maar de uitvoering (nog) niet.

Van inwoners wordt voortaan het initiatief verwacht

WEESP - De deur van het stadhuis staat open, zegt burgemeester Bas Jan van Bochove in het artikel hierboven. Het is een uitnodiging aan inwoners om contact te zoeken met de gemeente om zaken voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld in de wijk. Dat klinkt erg sympathiek, maar er steekt meer achter. Een open stadhuisdeur betekent dat inwoners in actie moeten komen en verantwoordelijkheid dienen te pakken, omdat de gemeente dat minder en minder zal doen.

Van Bochove: "Dat is precies wat ik bedoel. De overheid is in belangrijke mate terugtredend en vaak alleen nog voorwaardenscheppend. De burger ziet dat graag, want die wil het best zelf doen. En dat zullen wij stimuleren. De tijd dat de gemeente dingen gaat organiseren is voorbij. Wij kijken waar we kunnen helpen, maar je moet het zelf doen."

Een concreet voorbeeld?
"Stel dat je spontaan een bootje in het water wil leggen. Dan zeg ik: neem eerst contact met de gemeente op, dan gaan we dat samen regelen. De overheid hoeft heus niet alles te blokkeren. Maar we moeten wel vooraf duidelijk hebben dat als er iets misgaat, wie we er dan op kunnen aanspreken. Dus er kan heel veel, maar wel eerst met elkaar afspraken maken zodat de vrijheid van de een niet de beperking van de ander wordt."

U doelt op het veelbesproken bootje in de Vest. Hoe staat het daarmee?
"Toen we dat bootje aantroffen, was er niemand op aanspreekbaar. Toen hebben wij gezegd: dan moet het weg. Daarna hebben zich toch mensen gemeld en nu zijn we met elkaar in gesprek. Of het mag blijven? We zoeken naar een oplossing en ik hoop dat we er samen uitkomen."