Dit schilderij van de Weesper Gouden Eeuw-schilder Sybilla zou in het gemeentemuseum moeten hangen, vindt wethouder Eijking.
Dit schilderij van de Weesper Gouden Eeuw-schilder Sybilla zou in het gemeentemuseum moeten hangen, vindt wethouder Eijking. Foto: Christian Pfeiffer

Hoe Sybilla-aanbod strandde
in postvak van museum

WEESP - Tienduizend euro moest het kosten. Het idee voor een crowdfundingactie was al opgekomen, enkele portemonnees al getrokken. Maar het 17e-eeuwse schilderij van Sybilla hoeft helemaal niet zo duur te zijn, zo blijkt ineens.

Om het verhaal vol misverstanden te kunnen ontrafelen, moeten we even terug naar vorige week. Het WeesperNieuws publiceerde toen het artikel over het schilderij 'De kruisaflegging van Jezus' uit 1640 dat niet mee kan naar de nieuwe kerk van de katholieken aan de Troelstralaan, want daar is er geen plek voor.

Het kunstwerk is van Gijsbert Janszoon Sybilla, ongeveer de enige bekende schilder die Weesp heeft gekend. Hij maakte dit werk speciaal voor de katholieken, die in die tijd nog opereerden vanuit een schuilkerk. Wethouder Peter Eijking is een kenner van die periode en kan er fantastisch over vertellen. Hij vindt het vanuit historisch oogpunt belangrijk dat het kunstwerk in Weesp behouden blijft en bij voorkeur in het Weesper museum komt te hangen. Het verhaal was dat het bisdom in Haarlem het wilde verkopen voor minimaal 10.000 euro.
Dat klopt, zegt Leo Ruiter van de Weesper parochie, maar toch niet helemaal: "Ten eerste is het schilderij niet van het bisdom, maar van ons: de parochie. Wij hebben tijden geleden al contact gezocht met de gemeente, omdat we ook van mening zijn dat dit schilderij in Weesp hoort. Maar we kregen slechts moeizaam contact en werden doorverwezen naar het Gemeentemuseum."
En daar ging het mis. Het museum wordt sinds dit jaar tijdelijk beheerd door het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Die handelde de correspondentie over het schilderij zelf af, zonder overleg met gemeentebestuurders. Het museum reageerde op het aanbod door aanvullende informatie te vragen. De parochie stuurde die informatie op en stelde daarbij ook weer een vraag. Kortom, er verstreek een hoop tijd zonder dat er zaken werden gedaan. De parochie besloot een bedrag in de strijd te gooien om een antwoord te forceren: 10.000 euro.

Ondertussen kwamen de ontwikkelingen rondom de Laurentiuskerk in een nieuwe fase. Er werd eerder deze maand een intentieverklaring getekend over de herontwikkeling van de kerk. Dat gebeurde in de pastorie, pal voor de enige muur met nog iets leuks aan de wand: het schilderij van Sybilla. Eijking: "Het schilderij stond prachtig op de achtergrond op die foto in het WeesperNieuws. Ik ben eens gaan informeren en hoorde van die tienduizend euro. Maar nergens die correspondentie die er met het museum is geweest." De wethouder nam de 10.000 euro aan als een gegeven en begon van lieverlee al met het inzamelen van geld. Hoe sneller de gemeente het bedrag bij elkaar had, hoe eerder het schilderij veiliggesteld kon worden. Eijking voegde daar vorige week vrijdag een spontane oproep op Radio Weesp voor crowdfunding aan toe. Ook de Historische Kring Weesp werd ingelicht: daags daarna kwam de Kring met een ronkend persbericht waarin zij voor behoud van Sybilla op de bres springt. Actiebereidheid alom.
Toen onze redactie voor een vervolgverhaal nog eens rondbelde, bleek de parochie helemaal niet zo zwaar tilde aan die tienduizend euro. René Groot ondertekende de brief waarin namens de parochie de prijs voor het schilderij werd genoemd. "Dat was toen", zegt hij. "Ons uitgangspunt is hetzelfde gebleven: wij willen het schilderij in Weesp houden. Dat is het belangrijkste, over de rest valt te praten. Weet je wat ik doe? Ik loop vanavond wel even bij Peter Eijking langs. We wonen slechts enkele deuren bij elkaar vandaan."