De gemeenteraad scherpt de gedragsregels aan.
De gemeenteraad scherpt de gedragsregels aan. Foto: Christian Pfeiffer

Alles wat het college weet, moet de raad ook weten

WEESP - Het college van B en W in Weesp moet zich voortaan aan een uitgebreidere gedragscode houden. De gemeenteraad heeft een lijst van tientallen punten aangenomen waaraan een burgemeester of wethouder zich moet houden. De actieve informatieplicht is een van de belangrijkste punten.

Die plicht houdt in dat B en W de gemeenteraad alle beschikbare informatie moet verstrekken. Over die informatieplicht ging het vaak in de gemeenteraad in de afgelopen maanden. De gemeenteraad klaagde vorig jaar vaak over het niet of onvoldoende informeren door B en W. De raad heeft alle informatie nodig om haar taak naar behoren uit te voeren: het controleren van het college van B en W en het beoordelen van de voorgestelde besluiten. In de praktijk verzamelen de burgemeester en de wethouders door hun uitvoerende taak veel meer informatie dan de raadsleden. Wanneer een raadslid niet alle informatie heeft, kan dat van invloed zijn op zijn of haar besluitvorming. Wie kwaad wil, kan door het achterhouden van informatie de raad manipuleren.

De actieve informatieplicht is niet nieuw, maar de raad vond het wel nodig de zaak nog eens aan te scherpen. Zeker toen B en W aanvankelijk met een afgezwakte bepaling aankwamen. Die luidde als volgt: "De burgemeester en de wethouders houden geen informatie achter waarover zij beschikken en die relevant kan zijn voor de bestuurlijke besluitvorming."
D66, PvdA, CDA en DSB vonden dat "relevant kan zijn" te subjectief en daardoor ondermijnend voor de hele bepaling. Ze overtuigden de meerderheid van de raad en de bijzin werd geschrapt. Dus staat er nu: "De burgemeester en de wethouders houden geen informatie achter." Hoewel in theorie nu bij elk voorstel ook een bombardement aan irrelevantie informatie over de raad kan worden uitgestort, heeft iedereen er vertrouwen in dat het college precies weet hoe de bepaling moet worden nageleefd.

De aanscherping van de regels komt uit de politiek zelf. De raad en het college stellen dat het begrip integriteit een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Belangenverstrengeling moet worden voorkomen. Ook zijn er regels over declaraties, dienstreizen, het aannemen van cadeaus en het gebruik van gemeentelijke eigendommen.