Esmeralda Terweij van Hondenschool Joppes met haar labradorpuppy Charlie.
Esmeralda Terweij van Hondenschool Joppes met haar labradorpuppy Charlie. Foto: Ruth van Kessel

Joppes zoekt fijn oefenveldje voor hondencursussen

WEESP - Vier keer per week geeft hondentrainster Esmeralda Terweij van Hondenschool Joppes cursussen aan puppy's, jongvolwassen honden en niet te vergeten hun baasjes. Overdag doet ze dat op het veldje van het kermisterrein aan de Aetsveldselaan, maar nu op de winteravonden is het daar te donker en wijkt ze met haar hondenclubje uit naar de Keurstraat op het industrieterrein. Verre van ideaal.

door Ruth van Kessel

Esmeralda Terweij startte vier jaar geleden Hondenschool Joppes in Weesp. Al langer was ze besmet met het hondenvirus en volgde ze naast haar werk als buschauffeur opleidingen tot kynologisch instructeur. Toen ze op diverse plaatsen gevraagd werd hondencursussen te geven, deed ze dat met veel plezier. In 2012 besloot ze er volledig haar beroep van te maken en startte ze met Hondenschool Joppes in Weesp.

Waarom in Weesp?
"Eigenlijk omdat mensen het mij vroegen. Ik woonde tijdelijk bij mijn moeder in Weesp en wandelde vaak met mijn labradors Joep en Noppes over straat. Mensen kwamen naar me toe en zoals dat gaat met hondenbezitters: we raakten aan de praat. Het bleek dat veel mensen wel heel graag met hun hond op cursus wilden, maar óf ze deden dat buiten Weesp óf maar helemaal niet, omdat buiten Weesp toch net te veel moeite was. Na een poosje dacht ik: wat is het zonde dat veel Weespers niet de kans krijgen om hun hond beter te leren begrijpen. Jammer voor de hond en jammer voor de baas. Dus toen besloot ik het gewoon te gaan doen. In 2012 nog met 8 cursisten op de dinsdagavond en nu zijn het er 40 verdeeld over vier cursussen. Sommige mensen blijven steeds terugkomen omdat ze het zo leuk vinden om met hun hond bezig te zijn."

Waarom zou iemand met zijn hond een cursus gaan volgen?
"Je doet een hond geen groter plezier dan met hem bezig te zijn. Een hond wil voor je werken. Hij of zij kletst de hele dag met je, alleen moet je het wel kunnen lezen. Dat is het belangrijkste dat je op de cursus leert: het herkennen van de lichaamstaal van jouw hond. Het is zo mooi om te zien hoe mensen die eerst van niets weten in tien lessen ineens hun hond begrijpen; dat proces gaat snel en geeft mij zo veel energie, daar krijg ik geen genoeg van."

Overdag geef je les op het kermisterrein, hoe veilig is dat?
"Je moet natuurlijk voorkomen dat een hond de weg op rent, dus zet ik elke week een schapennet neer als afbakening. Dat is net genoeg om een hond eraan te herinneren: o ja, verder dan dit mag ik blijkbaar niet. Nu het 's avonds te donker is, wijk ik met de cursus uit naar de beter verlichte Keurstraat. Heel fijn dat dat mag van de eigenaar van het bedrijf, maar omdat daar alles van steen is en er af en toe een auto rijdt is dat niet ideaal voor de hondjes. Maar ik ben superblij dat we in ieder geval ergens heen kunnen."

'Een hond kletst de hele dag, maar begrijp je zijn lichaamstaal wel?'

Wat zou je nodig hebben?
"Een grasveld, liefst omheind en waar het mogelijk is verlichting aan te brengen. Samen met cursisten zijn we allerlei mogelijkheden langsgegaan, maar helaas, bij de locaties die geschikt zouden kunnen zijn, willen de eigenaars niet meewerken. Bang voor de hondenpoep – maar die ruimen we na afloop steeds op – of er lopen koeien. Geen goede combinatie. We hebben geflyerd bij boeren en landbezitters, maar daar is tot nu toe nog geen reactie op gekomen. Langs het Blijwaterpad of in de Horn zou ik zeker mogelijkheden zien."

Wat is je droom?
"Ik droom ervan om een hondencrèche in Weesp te realiseren waarin ik honden overdag kan opvangen. Een eigen terrein met twee afgebakende stukken voor puppy's en jonge honden. Met een kleine keet voor een kopje koffie en wat spullen, ik hoef geen luxe. Daar zou ik dan ook de cursussen willen organiseren. Ik weet zeker dat ik met die cursussen aan een behoefte voldoe. Dus lieve Weespers, willen jullie met ons meedenken waar in Weesp ik terecht kan met mijn hondenschool? Dat zou super zijn."