Burgemeester Van Bochove bezoekt diamanten echtpaar Jaap en Iet van der Bij-Oosterlo.
Burgemeester Van Bochove bezoekt diamanten echtpaar Jaap en Iet van der Bij-Oosterlo. Foto: Ruth van Kessel

60 jaar samen en nog altijd midden in het leven

WEESP – Veel tijd om te praten was er niet en zelfs het bezoek van burgemeester Bas Jan van Bochove werd een flitsbezoekje op de receptie op 23 december van Jaap en Iet van der Bij - Oosterlo in Hotel Hart van Weesp. Het stel vierde daar het feit dat ze al zestig jaar getrouwd zijn. Bezoekers stonden in de rij om hen te feliciteren.

door Ruth van Kessel

Jaap en Iet van der Bij deden erg hun best iedereen de aandacht te geven die ze verdienden. Verguld met het bezoek van de burgemeester vertelde Jaap hem over zijn werkende leven. Iet verwelkomde nieuwe gasten hartelijk. Samen met de burgemeester op de foto gaan, maakte deze bijzondere dag waarop het echtpaar hun diamanten bruiloft vierde, compleet.

Ut Fryslân
Zowel Jaap van der Bij als Iet Oosterlo zijn geboren en getogen in Wijnjewoude, een piepklein dorpje in het bosrijke gebied van de Friese Wouden. Jaap had het thuis met de crisistijd in de dertiger jaren en later in de oorlog niet zo breed, Iet als dochter van een rijke boer kwam die jaren wat gemakkelijker door. Het stel leerde elkaar kennen in 1946 op een dorpsfeest in Wijnjewoude. Jaap was 17 en Iet had met haar 15 jaar nog strikjes in het haar. En hoe onschuldig ook, die eerste ontmoeting maakte op beiden indruk. Het leven ging door. Jaap trok voor een baan bij de PTT naar Groningen en moest ook nog de dienstplicht vervullen. Toen hij daar in 1951 op zijn 21ste uit terugkeerde, zag hij Iet voor de tweede keer. De vonk sprong over en doofde nooit meer: ze kregen officieel verkering. Hun liefde werd echter op de proef gesteld. Voor de PTT moest Jaap naar Utrecht en omdat de afstand tussen Utrecht en Friesland toen niet zo gemakkelijk te overbruggen was als nu, zagen ze elkaar slechts een maal in de zes weken. Iet: "En vergeet de brieven niet. Jaap kan heel goed praten, maar ook hele mooie brieven schrijven." Haar ogen glinsteren bij de herinnering. Het moest 1954 worden voordat het paar kon trouwen en zelfs toen konden ze nog niet samenwonen. Iet bleef nog een jaar bij haar ouders in Friesland, kreeg daar hun eerste zoon Jan, terwijl Jaap via de PTT in Utrecht uiteindelijk in Weesp gestationeerd werd op het postkantoor aan de Oudegracht. Jaap: "Het toeval wilde dat ik Weesp al een beetje kende uit mijn diensttijd toen ik gelegerd was in de Roskam. Ik vond het prima om hier te gaan wonen en zo konden Iet en ik ons in 1956 eindelijk settelen als gezin."

Post en reizen
Post vormt een rode draad in het leven van paar. Voor veel mensen zijn zij een bekend gezicht. Jaap werkte op het Weesper postkantoor van 1960 tot 1968, daarna werd hij overgeplaatst naar Amsterdam en nog weer later naar Bussum. Toen hun jongste dochter Emmy tien jaar was, wilde Iet ook weer aan de slag en ging zij aan het werk op het postkantoor in Nigtevecht. Beiden genoten van hun werk en de ontmoetingen met mensen. Toen Jaap na veertig dienstjaren met pensioen ging, vonden zij elkaar in een andere passie: reizen. Met de sleurhut, zoals zij hun caravan liefdevol noemen, trokken ze heel Europa door en toen middelste zoon Rob bij de KLM werkte, namen zij de kans waar om mooie reizen te maken naar landen als Sri Lanka en Indonesië. De laatste jaren zoeken ze het dichter bij huis en is de camping in Almere een favoriete bestemming. Jaap: "Het is jammer dat Iet vorig jaar gevallen is en minder mobiel is. Maar al fietsen we nu niet meer samen, met Iet op de scootmobiel en ik op de fiets maken we nog steeds prachtige tochten. Hopelijk kunnen we dat nog lang samen blijven doen."