Pietje Vlot van Versa Welzijn heeft zin in het nieuwe spreekuur.
Pietje Vlot van Versa Welzijn heeft zin in het nieuwe spreekuur. Foto: Marieke van Veen

'Soms krijg je een vuilniszak vol post op je bureau'

WEESP - Brieven schrijven, rekeningen betalen, toeslagen en regelingen aanvragen, belastingaangifte doen... De ene Weesper draait er zijn hand niet voor om, voor de ander is het een enorme opgave. Het nieuwe spreekuur 'Administratie voor elkaar' waar Versa woensdag 14 januari mee begint, biedt uitkomst.

door Marieke van Veen

Tot begin deze maand had Versa het BIA, het Bureau voor Informatie en Advies. Een trouwe groep kundige vrijwilligers hielp Weespers met het invullen en begrijpen van lastige formulieren. Door de jaren heen is er behoefte aan verbreding van dit spreekuur ontstaan. Het BIA werd opgeheven en Pietje Vlot van Versa start nu samen met de voormalige BIA-vrijwilligers een nieuw spreekuur: Administratie voor elkaar.

Waarmee kunnen we bij jullie terecht?
"Met alles waar je zelf niet uitkomt of niet aandurft. Dingen die voor de een simpel zijn, zijn voor een ander een hoge drempel. Er zijn mensen die een blauwe envelop van de Belastingdienst zo eng vinden dat ze 'm dicht laten. Neem maar mee, dan kijken we samen."

Is daar in Weesp behoefte aan?
"Het BIA heeft jarenlang goed dienst gedaan. De vrijwilligers hebben vele Weespers geholpen. Juist door alles wat we zijn tegengekomen wisten we dat we nóg meer voor mensen zouden kunnen doen. Daarom gaat het BIA nu op in dit nieuwe spreekuur."

Waarom per se een nieuw spreekuur?
"Een frisse start, hoewel we gelukkig kunnen blijven profiteren van de kennis en kunde van de oudgedienden van het BIA. Het voorkomen van erger wordt het uitgangspunt. Bij het BIA werden mensen met een specifiek probleem geholpen. Bij het nieuwe spreekuur kijken we naar het totaalplaatje en wat we nog meer kunnen doen."

'Sommige mensen maken die blauwe envelop niet eens open'

Geef eens wat concrete voorbeelden?
"Als iemand een betalingsregeling nodig heeft, graven we wat dieper. Soms is betaling in termijnen gewoon wenselijk, maar wat als iemand meer van dat soort regelingen heeft en steeds meer schulden opbouwt? Dan kunnen we De Kredietbank inschakelen. Ook met de Sociale Dienst en het Maatschappelijk Werk zijn de lijntjes kort."

Straks dumpt iemand een vuilniszak vol ongeopende post op je bureau...
"Dat gebeurt. Onze vrijwilligers vinden het heerlijk om dingen uit te pluizen en te ordenen, dus dat is geen enkel probleem. Klanten gaan vrijwel altijd opgelucht de deur uit: dat is onze beloning."
Het eerste spreekuur is woensdag 14 januari van 9.30 uur tot 11.00 uur in Gebouw Papelaan 99.