Manolas en Yvonne in de sfeervolle tuin bij het restaurant.
Manolas en Yvonne in de sfeervolle tuin bij het restaurant. Foto: Jessica de Jong

Thanassis Manolas uit Griekenland

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten, hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Thanassis Manolas komt uit Griekenland en heeft zijn eigen restaurant genaamd Zorba de Griek aan het Bussumse Wilhelminaplantsoen.

Wat heeft je naar Nederland gebracht?
"De liefde. Ik ontmoette Yvonne in 1970. Ik ben direct hier blijven wonen bij vrienden. Het was ook niet lastig om een verblijfsvergunning te krijgen." Yvonne: "Ik heb vijf jaar in Griekenland gewoond en gewerkt. We hebben elkaar in Utrecht ontmoet. We hadden gemeenschappelijke interesses en het was liefde op het eerste gezicht."

Hoe ben je in Bussum terechtgekomen?
"Tot 1982 heb ik in Utrecht gewerkt en gewoond en toen raakte ik werkloos. Het was de tijd waarin je steeds meer Griekse restaurants in het straatbeeld zag opkomen. Ik wilde zelf ook iets nieuws beginnen. Een vriend van mij zei dat in Bussum een goede locatie zat voor een restaurant aan het Wilhelminaplantsoen. In 1984 heb ik samen met een compagnon Zorba de Griek geopend. Vanaf dat hij in 1992 is hij terug gegaan naar Griekenland run ik de zaak samen met mijn vrouw Yvonne. Ik sta in de keuken en mijn vrouw is gastvrouw. Onze twee dochters Waja en Janna zijn ook helemaal opgegroeid in Bussum."

Bevalt het in Bussum en heb je een favoriete plek?
"Ik ben een echte Bussumer. Bijna iedereen kent mij ook, het is veel zwaaien naar bekenden als ik op het terras buiten zit. Natuurlijk is mijn restaurant mijn favoriete plek in Bussum. Er wonen ongeveer tien Grieken in Bussum, daarvan werken er vijf of zes hier in mijn zaak. We zitten regelmatig samen, bijvoorbeeld op donderdag. Dan lunchen we met brood van de markt, haring en kibbeling."

En hoe bevalt het je in Nederland?
"Nederland vind ik erg leuk en gezellig, er wonen vrolijke en aardige mensen. Ik heb nooit problemen gehad. De Nederlanders eten ook graag Grieks."

En de Hollandse keuken, kan je daar van genieten?
"Mijn vrouw maakt wel eens een stamppot..."

Hoe zit het met andere Nederlandse gebruiken?
"Ik kan je wel vertellen dat ik nooit ga schaatsen. Ik ben toch een Griek. Haring eet ik wel graag."

Opvallendste verschil tussen Nederland en Griekenland?
"Er zijn niet zoveel grote verschillen. Ik denk dat de Grieken iets meer temperament hebben, ze zijn extra vrolijk. Grieken zijn wel spontaner en meer openen. Nederlanders zijn vaak wat meer afwachtend. Het duurt even voordat ze los komen. Ik ben zelf ook gastvrij. Alle dames krijgen van mij een zoen, ik groet iedereen en geef mijn gasten de aandacht die ze verdienen. In Griekenland is het wel zo dat de man meer 'de baas' is. In Nederland is het vaker andersom....."

Heb je wel eens last gehad van discriminatie of vooroordelen?
"Ik heb nooit iets van discriminatie gemerkt. Je ziet ook niet dat ik uit Griekenland kom."
Wat mis je het meest aan Griekenland?
"De zee en de familie uit Noord-Griekenland."

Wat is voor Nederlanders leuk om te weten over Griekenland?
"Ga naar Griekenland. Het is daar zo mooi, de natuur is prachtig. Het is echt een land om vakantie te vieren. Het heeft zon, zee, strand, cultuur, natuur; alles wat je zoekt. En het zijn niet alleen de bekende eilanden die prachtig zijn, ook het vaste land is een bezoek meer dan waard. Wat een bezoek extra leuk maakt, is dat de Grieken heel erg gastvrij zijn. Ondanks de crisis gaat alles gewoon door. In de kranten lees je dat de Grieken merken dat de toeristen wegblijven, maar dat is niet waar. Ze zijn optimistisch en zien de toekomst positief tegemoet."

Ga je zelf binnenkort nog naar Griekenland?
"Ik denk dat ik na de zomer ga voor een vakantie. Ik probeer twee keer per jaar naar Griekenland terug te gaan. Yvonne gaat misschien wel iets vaker nog die kant op."