Afbeelding
Foto: Gerard Buhr

De brand

Nog steeds zit de schrik er een beetje in. De brand van vorige week in het appartement op de D-galerij heeft wel veel duidelijk gemaakt. Een korte nabeschouwing.

Over de precieze oorzaak wordt nog gespeculeerd. Opzet door wanhoopsdaad? Nalatigheid? Stomme ongelukkige samenloop van omstandigheden? Of het exacte antwoord ooit gevonden zal worden is nog maar de vraag. Gelukkig is, op fikse schade na, alles goed afgelopen.

Meteen moet ik hierop laten volgen dat de brandweer en de politie en de ambulancediensten geweldig snel en uitermate professioneel te werk zijn gegaan. Een bemoedigend optreden van personen die precies wisten wat ze deden. Voor mevrouw Coers van 82 en voor Karin is het juist aan hen te danken dat persoonlijk leed tot het minimum kon worden beperkt. Ze werden echt gered uit een zwarte hel van dikke, verstikkende rook.

Het appartement zelf is dusdanig gehavend dat er wel flink wat tijd overheen zal gaan voordat het weer bewoonbaar is.

Een actueel probleem is door deze brand ook weer klip en klaar. Wat te doen met verwarde personen die voor henzelf en de omgeving gevaar opleveren? Op de keien zetten? Laten lopen? Leven we dan niet in een zorgmaatschappij? Het woord 'ballotage' deed ook weer de ronde. Wie màg en kàn waar wonen? Bij wie ligt de verantwoordelijkheid? De gemeente? De woningbouw? Is er werkelijk een calamiteit nodig om klaarheid te krijgen?