Doorbouwakkoord om woningbouwcrisis aan te pakken.
Doorbouwakkoord om woningbouwcrisis aan te pakken. Foto: WeesperNieuws

Gemeente Amsterdam sluit Doorbouwakkoord om woningbouwcrisis aan te pakken

Wonen

AMSTERDAM / WEESP - De gemeente Amsterdam neemt extra maatregelen om de huidige woningbouwcrisis aan te pakken. In de eerste helft van 2023 zijn er veel minder woningen gebouwd dan gepland. In plaats van de beoogde 7500 woningen zullen er naar verwachting slechts 4500 worden gebouwd. 

Dit heeft te maken met toenemende bouwkosten, hoge rentetarieven en onzekerheid over huurregulering op nationaal niveau. Ook is er een milde recessie sinds augustus, wat de uitdagingen voor de woningbouwsector vergroot. De gemeente wil daarom extra maatregelen nemen, zoals het herzien van grondprijzen in contracten voor transformatieprojecten*, wat gunstig kan zijn voor ontwikkelaars. Ook worden andere maatregelen overwogen om ontwikkelaars te ondersteunen en de woningbouw voort te zetten. Dit staat allemaal vermeld in het Doorbouwakkoord, dat vandaag wordt ondertekend door de gemeente en koepelorganisaties.

Belang van bouwen

Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling) benadrukt het belang van het bouwen van woningen, gezien de groeiende bevolking binnen de gemeente Amsterdam. Het aantal gebouwde woningen in de eerste helft van 2023 blijft ver achter bij de doelstellingen, en er is onzekerheid over landelijk beleid met betrekking tot middeldure huurwoningen. 

“Het is nu echt heel lastig voor ontwikkelaars om projecten financieel rond te krijgen. Tegelijk is het tekort aan woningen één van de belangrijkste zorgen van inwoners van de gemeente Amsterdam en een woning heel belangrijk voor hun bestaanszekerheid. We waarschuwen al een poosje, maar om het nu echt in cijfers te zien is absoluut niet fijn. Het leed van de woningzoekende lijkt soms abstract maar is heel concreet, vooral bij jonge mensen. Voor hen willen we doen wat we kunnen om, in goed overleg met corporaties en ontwikkelaars, het bouwen in deze moeilijke tijden extra stimuleren. Want elke woning is er één”, aldus Van Dantzig.

Uitgangspunt

Ondanks de uitdagingen blijft de gemeente Amsterdam vasthouden aan het uitgangspunt van 40% sociale woningbouw, 40% middeldure woningen en 20% vrije sector om de stad betaalbaar te houden. Er wordt echter maatwerk toegepast om projecten financieel haalbaar te maken. Er zijn aanpassingen gedaan in plannen voor vrijesectorwoningen en er wordt gewerkt aan verbetering van de werkwijze.

Het Doorbouwakkoord benadrukt de collectieve inspanningen om woningbouwprojecten voort te zetten en de gemeente betaalbaar, duurzaam en leefbaar te houden, met samenwerking tussen de gemeente en diverse belanghebbenden.

* Een transformatieproject is het ombouwen van leegstaande panden, zoals kantoren en zorginstellingen naar bijvoorbeeld woningen, zoals het de bedoeling is aan de Amstellandlaan.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant