In water Vecht zitten veel medicijnresten
In water Vecht zitten veel medicijnresten

'Te veel medicijnresten in Vechtwater'

Algemeen

WEESP - In het water van de Vecht zitten te hoge concentraties medicijnresten. Dat zegt waterschapspartij Voor Water Natuurlijk.

De partij vraagt hiervoor aandacht in aanloop naar de waterschapsverkiezingen van volgende week woensdag. Die zijn gelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten.

Te hoge concentratie
"Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht schrijft in een recente notitie dat in de Vecht verhoogde concentraties medicijnresten worden gemeten. De bron is waarschijnlijk de rioolwaterzuiveringsinstallatie Utrecht", aldus lijsttrekker Wiegert Dulfer. 

Dulfer: "Die stoffen kunnen onder meer schade veroorzaken bij vissen. Effecten die optreden zijn bijvoorbeeld verstoring van het gedrag, misvorming en sterfte van visembryo's en negatieve effecten op de voortplanting"

Geen paniek
Er is geen reden tot paniek. Volgens het RIVM zijn de huidige concentraties geen gevaar voor de volksgezondheid. Maar toch maakt de partij zich zorgen. 

Filters
De partij pleit voor het plaatsen van speciale filters bij ziekenhuizen. Maar daar moet de farmaceutische industrie aan meebetalen. "Dit soort extra filters voor waterzuivering vraagt een investering van vele miljoenen."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant