Afbeelding

Blaasbalgen orgel Grote Kerk uit logeren

Algemeen

WEESP - Met een ontmanteling is donderdag de restauratie van het bijna 200-jaar oude Bätzorgel van de Grote Kerk van start gegaan.. Het was nog een een hele operatie om de vier loodzware blaasbalgen door een gat in het dak naar beneden te takelen en te vervoeren naar orgelbedrijf Van Vulpen in Utrecht voor verdere reparatie. De verwachting is dat de restauratie in oktober klaar is.

Om 13.00 uur arriveerde een grote kraan om de blaasbalgen naar beneden te takelen. Daarvoor moest eerst wel een gat in het dak van de toren worden gemaakt. Met man en macht manouvreerden de dragers met de vier balgen op een zeer beperkte ruimte om ze vervolgens door het gat naar buiten te duwen. Dik Hortensius van de Grote Kerk begeleidt samen met Elbert Post het proces: "Het werd hoog tijd dat we wat aan de blaasbalgen of wel windladen gingen doen. Door gaten lekte lucht, wat het geluid niet ten goede komt. Het is niet alleen een hele kostbare, maar ook een ingewikkelde operatie."

Actie: Adopteer een pijp
De kosten liegen er niet om: 145.000 kost de operatie. met subsidie van RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), provincie Noord-Holland en geld bijeengebracht door Stichting Vrienden van de Grote Kerk is het grootste deel van de kosten gedekt. Het ontbrekende deel wil de Protestante Gemeente dekken met de actie 'Adopteer een pijp', waarmee mensen uitgenodigd worden hun naam aan een van de orgelpijpen te verbinden.

In oktober zal het orgel met een feestelijk concert weer in gebruik worden genomen.



De grote blaasbalgen/windladen moeten door een klein gat in het dak.






Gelukt! Op naar Utrecht. In oktober gaat dezelfde operatie andersom.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant