Het herdenkingsmonument op de Ossenmarkt.
Het herdenkingsmonument op de Ossenmarkt. Foto: WeespFoto/Mathé Snoek

Herdenken en vieren

Evenementen

Zoals ieder jaar worden er activiteiten georganiseerd door de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp op en rond 4 en 5 mei. 

De Herdenking op 4 mei begint met een stille tocht vanaf de synagoge in Weesp. Deze vertrekt om 19.15 uur. De stille tocht wordt begeleid door trommelaars van de Adelaar. 

Na aankomst van de stille tocht bij het monument op de Ossenmarkt begint daar een programma bestaande uit muziek door het Weesper Blazers Collectief, zang door Barbara Bak, poëzie door Corry Alberts en een toespraak door Katinka Hilders. Na twee minuten stilte volgen twee coupletten van het Wilhelmus en de bloemlegging. De Herdenking eindigt met het defilé.

Oorlog en Vrede

Om 20.45 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk met als thema ‘Oorlog en Vrede’. De toegang is gratis.
Twee leden van ‘Deel de Duif’ zullen een presentatie geven over hun project. Dit initiatief is gestart tijdens een bijeenkomst in de woning van burgemeester Halsema naar aanleiding van het bloedbad van 7 oktober in Israël. Islamitische en Joodse jongeren in de gemeente Amsterdam zijn toen een verbindingscampagne gestart waarbij ze de overeenkomsten opzoeken, in plaats van de verschillen blijven benadrukken.

Hierna volgt het muziekprogramma ‘Oorlog en Vrede’ met een optreden van Doris Hochscheid op cello en Frans van Ruth op de vleugel. Doris Hochscheid vertelt over haar vader, die in 1940 in Keulen werd geboren en als tweejarige het bombardement op Keulen meemaakte. Zij zullen composities spelen van onder andere Joodse, Oekraïense en Palestijnse componisten. Gedichten maken eveneens onderdeel uit van het programma. 

Zondag 5 mei

Op zondag 5 mei is er een Lente- en Vrijheidsconcert in de Grote Kerk. Dit concert wordt verzorgd door kamerkoor Victoria uit Weesp. Het programma bestaat uit liederen die een nieuw begin, een leven in vrijheid, in vier thema’s bezingen. 

Fahima Popal van de stichting ‘Vrouwen van Weesp’ zal een toespraak houden over vrijheid anno 2024.
Het concert begint om 15.00 uur en is gratis toegankelijk.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant