Afbeelding

Ruim 8 procent heeft geen zwemdiploma

Algemeen

WEESP - Ruim acht procent van de leerlingen in groep 5 van de basisscholen in Weesp heeft geen zwemdiploma. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente.

180 leerlingen werden door de gemeente in samenwerking met de basisscholen bevraagd. 15 bleken er geen diploma te hebben. Volgens de gemeente is dat grotendeels te wijten aan een gebrek aan financiële middelen bij de ouders. De cijfers lopen per basisschool erg uiteen, maar het is ook een momentopname.

Beter dan landelijk
Landelijk gezien heeft 19 procent van de kinderen tussen de 6 en 10 jaar geen zwemdiploma, zo stelt de gemeente. Weesp scoort dus relatief goed. Toch schrijft het college van B en W deze week aan de gemeenteraad dat het streven is om alle kinderen in Weesp van een zwemdiploma te voorzien. Maar met gemiddeld 8 procent zonder zwemdiploma is het probleem voor de gemeente niet groot genoeg om er een aparte regeling voor te treffen.

Jeugdsportfonds
Er is al een oplossing. De gemeente betaalt mee aan het Jeugdsportfonds en via dat fonds is het mogelijk om een zwemdiploma te halen. Vanaf nu gaat de gemeente elk jaar monitoren hoeveel leerlingen in de stad geen diploma hebben. Die groep wordt actief benaderd over de mogelijkheden om toch te leren zwemmen via het Jeugdsportfonds.
Als er andere dan financiële redenen zijn om niet te leren zwemmen, dan volgt een apart gesprek daarover.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant