Christian Zierleyn heeft een oplossing voor manipulatie door BigTech.
Christian Zierleyn heeft een oplossing voor manipulatie door BigTech. Foto: Brian Elings
Ingezonden

Reactie Christian Zierleyn op artikel Nextdoor

Maatschappelijk

Het WeesperNieuws waarschuwde in een artikel vorige week voor de sociaalnetwerksite Nextdoor, die gebruikersgegevens ongevraagd gebruikt voor commerciële doeleinden. Het is een bekend gegeven dat wanneer commerciële sites gratis zijn, de gebruikersgegevens het betaalmiddel zijn waarmee deze sites hun geld verdienen. Alleen, dat is niet alleen bij Nextdoor het geval, maar ook bij Facebook, X (voorheen Twitter), TikTok, Youtube, Instagram en ga zo maar door. Allemaal hele leuke socials, maar de schaduwzijden worden steeds moeilijker om te negeren.

Verkiezingen die gemanipuleerd worden, onuitstaanbare trollen die elke discussie kapot maken, bedrijven die meer weten over jou dan je zelf in de gaten hebt, en niet te vergeten, een algehele verdomming van mensen die de hele dag als zombies langs stupide filmpjes scrollen. We zijn passieve consumenten, die niks anders meer doen dan hartjes en likes uitdelen.

Is er een alternatief? Jazeker. Je kunt je mobiel opzij leggen en een boek gaan lezen, een echt gesprek voeren met een ander, zelf creatief zijn, schrijven, schilderen, tuinieren. En als je dan toch op internet wil ronddwalen, kies dan voor een ander alternatief platform, zoals bijvoorbeeld Mastodon, dat niet in handen is van Big Tech, waar nog vriendelijke gesprekken worden gevoerd zonder lastige trollen en je niet wordt gemanipuleerd door een obscuur algoritme.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant