Ensemble Sjiera verzorgt de muzikale ondersteuning
Ensemble Sjiera verzorgt de muzikale ondersteuning Foto: aangeleverd

Bouhuijsavond in Weesper Synagoge

Mensen

WEESP - In de Tweede Wereldoorlog zijn alle Joodse bewoners van Weesp weggevoerd. Dit gebeurde in april 1942. Om hen te herdenken organiseert de Stichting Vrienden van de Weesper Synagoge jaarlijks de Meester Bouhuijsavond. Dit jaar wordt de avond gehouden op 30 april met een lezing en een muziekprogramma door ensemble Sjiera onder leiding van dirigent Ilia Belianko.

In een persbericht schetst de Stichting de achtergrond van dit bijzondere evenement: “Meester Bouhuijs, in die tijd onderwijzer van een lagere school in Weesp, had het al verschillende keren publiekelijk opgenomen voor de Joodse medeburgers. Zo vertelde hij de schoolkinderen dat ze mensen met een Davidster op hun jas altijd respectvol moesten groeten. Toen de Joden in april 1942 op bevel van de nazi’s naar Amsterdam getransporteerd werden, stond meester Bouhuijs met zijn zoon Daan op het station om afscheid te nemen met een spandoek waarop ‘Tot Ziens’ stond.

Dit was voor de bezetter de druppel en het ministerie van Onderwijs ontsloeg meester Bouhuijs een maand later zónder wachtgeld. Tot het eind van de oorlog had hij geen inkomsten meer. Hij wist dat dit het risico was en toch deed hij het. Hij had meerdere kinderen, waaronder Mies, later een geliefde schrijfster. Vanwege dit dappere gedrag is de jaarlijkse herdenking naar hem genoemd.”

De avond begint met het herdenken van het wegvoeren van de leden van de Joodse gemeenschap, waarvan er slechts zes personen de holocaust overleefden. Zij keerden niet meer terug naar Weesp. Frida Bodisco Massink, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Weesper Synagoge, houdt de herdenkingstoespraak.

Na de lezing is er een muzikaal programma door Joods vocaal ensemble Sjiera, onder leiding van dirigent Ilia Belianko. Het concert is “een reis in tijd en ruimte langs de verschillende tradities van Joods-liturgische muziek, ondersteund door tekst en beeld. Van de vroege barok tot onze tijd en van Italië, Oekraïne tot Amerika en Israël en Nederland”. Sommige muziek zal ook zeker in deze voormalige synagoge geklonken hebben.

Meester Bouhuijsavond
30 april 2023, Weesper Synagoge, Nieuwstraat 3-5, Weesp
Toegang € 10,00, gepast of via pin (bij aanvang of bij reservering) inclusief koffie/thee
Reserveren via website synagogeweesp.nl of via bodisco@planet.nl
Reserveren is aangeraden vanwege het maximum van 50 bezoekers.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant