Afbeelding
Advertentie

Nog nooit zulke hoge WA-verzekeringspremies voor jongeren

Algemeen

Nog nooit moesten jongeren zoveel neertellen voor een WA-verzekering.

Autorijden is duurder aan het worden en dat ligt momenteel aan de WA-verzekeringspremies. Vooral voor jongeren zijn deze flink aan het stijgen. Een 18-jarige betaalt gemiddeld 147 euro per maand, wat jaarlijks 1764 euro is. Voor 19-jarigen is de maandpremie gemiddeld 135 euro. De premies stijgen omdat er tegenwoordig meer en duurdere schades zijn. Ook zijn er vaker letselschades. Dit maakt het moeilijker voor jongeren om een auto te hebben. Ze moeten flink betalen maar verdienen meestal niet zoveel geld.

Ander risicoprofiel

Verzekeraars zijn bezig met het in kaart brengen van individuele risico's en jongeren hebben een ander risicoprofiel dan de gemiddelde autobestuurder. Ze hebben minder rijervaring en nemen vaker risico's. Daarnaast hebben ze nauwelijks of geen schadevrije jaren. Dit vertaalt zich allemaal naar een hogere premie. Voor elke leeftijdsgroep zijn de premies wel wat gestegen, maar voor jongeren zijn ze sinds september 2016 met 30 procent de lucht in gegaan. Als je een jaar schadevrij rijdt krijg je wel een korting op je premie. Maar mocht je schade rijden, dan kunnen je schadevrije jaren negatief worden wat resulteert in een nog hogere premie.

Premie stijgt ook voor andere leeftijdsgroepen

Ook voor andere leeftijdsgroepen is de premie gestegen, maar niet zoveel als voor jongeren. Naast jongeren veroorzaken bestuurders boven de 76 jaar ook vaak schade. Maar toch is hun premie lager; ze betalen gemiddeld een derde van wat jongeren betalen. Dat komt omdat ze gemiddeld veel meer schadevrije jaren hebben en omdat hun schadeomvang meestal kleiner is.

De beste deal vinden

Het is wel zo dat de verzekeringspremies flink stijgen, maar er is iets wat je kunt doen om kosten te besparen: je kunt meerdere autoverzekering aanbieder onafhankelijk vergelijken en proberen de beste deal te vinden voor jouw persoonlijke situatie.

Kijk op autoverzekering.nl voor meer informatie over autoverzekeringen voor jongeren (autoverzekering jongeren)

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant