Burgemeester Van Bochove: 'Het wordt doorwerken deze zomer.'
Burgemeester Van Bochove: 'Het wordt doorwerken deze zomer.'

Gemeenteraad wil weten hoe gelukkig u gisteren was

Algemeen

WEESP - Hoe prettig vindt u het om in uw buurt te wonen? Deze en nog 88 andere vragen worden gesteld in de burgerpeiling die de gemeenteraad van Weesp aan een deel van haar inwoners voorlegt.

Het onderzoek maakt deel uit van het bestuurskrachtonderzoek van de gemeente. Met deze en andere informatie bepaalt de gemeenteraad met welke andere gemeente(n) ze het best kan samenwerken of fuseren.

De raadsleden vraagt de inwoners het hemd van het lijf. En niet alleen over gemeentezaken. Zo wil de raad weten hoe gelukkig u zich gisteren voelde. Maar ook of u vindt dat de gemeente doet wat ze zegt en hoeveel vertrouwen u heeft in de manier waarop de stad wordt bestuurd. De vragen zijn verdeeld over vijf thema's en de beantwoording neemt ongeveer 15 minuten in beslag, zo staat in de inleiding. Niet iedere inwoner krijgt deze vragenlijst. Het gaat om een steekproef onder 2.000 Weespers. Volgens de regels van statistisch onderzoek is dat voldoende om de uitkomst voor heel Weesp vast te stellen. Ook ondernemers krijgen een vragenlijst. Hier is geen selectie: alle ondernemers wordt gevraagd mee te werken.

Juni
In juni gaan raadsleden ook nog gesprekken voeren met inwoners en organisaties. Ook dat is informatie voor het debat over de toekomst van de gemeente. De raad wil dat debat al in oktober voeren. "Ja, het wordt doorwerken deze zomer", zegt burgemeester Van Bochove.

Haarlem
De uitkomst van dat debat kan ook nog zijn dat Weesp zelfstandig moet blijven, maar die optie lijkt niet reëel. De taken voor gemeenten nemen toe, waardoor schaalvergroting nodig is. De provincie zit daar dan ook stevig achteraan. Het is overigens niet gezegd dat de provincie de mening van de Weesper gemeenteraad per se overneemt. Maar, zo verwacht Van Bochove, omwille van het draagvlak én omdat GS heeft ingestemd met het bestuurskrachtonderzoek van Weesp, zal men er in Haarlem niet zomaar aan voorbij kunnen.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant