De drie broers van Wispe: Jerrit, Remko en Jitze
De drie broers van Wispe: Jerrit, Remko en Jitze

Wispe werkt aan brouwerij met proeflokaal in kerk

Algemeen

WEESP - Bierbrouwerij Wispe heeft grootse plannen voor de Laurentiuskerk in Weesp. Een eigen brouwerij met een proeflokaal die een trekpleister voor de stad kan worden.

"Het is dé locatie bij uitstek om te vertellen over de rijke (brouw)geschiedenis van Weesp. We brengen een stukje geschiedenis terug in de stad en de kerk blijft publiek toegankelijk", zo stellen Jerrit, Jitze en Remko Vellenga in hun businessplan.

De broers richtten hun biermerk op in 2009 en groeiden uit tot volwaardige brouwers zonder ketels. Anderhalf jaar geleden maakten ze in deze krant bekend graag een eigen brouwerij te realiseren. Niet alleen om twee keer in de week de Wispe-bieren te brouwen, maar (de Jopenkerk in Haarlem indachtig) ook om bezoekers te trekken. Nu doen ze hun plan uit de doeken. "Het moet voor de bezoeker een bijzondere beleving worden: het brouwproces kan men met eigen ogen aanschouwen en de ingrediënten kan men zien en ruiken én het resultaat proeven. Het brouwlokaal zal zich onder andere richten op de inwoners van Weesp, en dan vooral op die groep die wil genieten van een goed glas bier, gezelligheid en/of een goed gesprek."

We moeten het allemaal afwachten, maar zoals de Vellenga's hun plan schetsen kan het inderdaad uitpakken als een welkome aanwinst voor Weesp. Het zal de gemeenteraad aanspreken, want die heeft in de Structuurvisie onder meer gesteld dat het gebied rond de Kom (Achteromstraat en Herengracht) een kansrijke plek is om horeca verder te ontwikkelen. En over de Laurentiuskerk, die behouden moet blijven, staat in de Structuurvisie: "We moeten dus op zoek naar alternatieve functies voor het gebouw. Gezien de ligging zijn centrumfuncties zoals detailhandel en horeca goed voorstelbaar." Vooruitlopend op de medewerking van de gemeente wijst Wispe er dan ook op hoe naadloos het plan aansluit op de Structuurvisie.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant