Stem nu voor BuurtBuik Weesp als het beste bewonersinitiatief in Noord-Holland.
Stem nu voor BuurtBuik Weesp als het beste bewonersinitiatief in Noord-Holland. Foto: WeesperNieuws

Stem nu voor BuurtBuik Weesp als het beste bewonersinitiatief in Noord-Holland

Buurt & Wijk

REGIO/WEESP - Vanaf nu kan iedereen in Noord-Holland stemmen op acht kanshebbers voor de Kern met Pit Trofee 2023. Een van de initiatieven die kans maken is BuurtBuik Weesp.

Elk van de initiatieven is bedacht, opgezet en uitgevoerd door bewoners die in actie komen om hun eigen buurt of dorp of stad beter, leuker, gezelliger of groener te maken. 

Kern met Pit is een programma van Katalys en bestaat al 45 jaar. Op de landelijke Kern met Pit dag op 20 januari 2024 ontvangen alle initiatieven 1.000 euro. Het initiatief met de meeste publieksstemmen ontvangt daarnaast de eervolle Kern met Pit Trofee 2023. De 12 Trofee-winnaars gaan door naar de landelijke finale en maken kans op de Gouden Pit t.w.v. 3.000 euro. Stemmen kan op kernmetpit.nl

Oudste wedstrijd in Nederland

Kern met Pit is de oudste wedstrijd in Nederland om de leefbaarheid in dorpen en wijken te vergroten. Het is opgezet door Katalys, voorheen bekend als KNHM foundation. Bewonersgroepen melden zich aan en moeten in één jaar tijd hun wens voor de buurt realiseren. De initiatieven variëren van buurthuizen tot repaircafés, beweegroutes of moestuinen. Om deel te nemen moeten de projecten in de fysieke leefomgeving zijn, openstaan voor de hele buurt en gezamenlijk tot stand gebracht zijn. Als het lukt om het project af te ronden binnen het jaar, wacht er 1.000 euro.

Genomineerd

In Noord-Holland hebben de volgende bewonersgroepen hun initiatief goed afgerond. Hierop kan iedereen vanaf nu stemmen voor de Kern met Pit Trofee.

· Buurttuin Dufay van Stadsdorp Vondeldorp buurttuinwerkgroep te Amsterdam
· Tuinwater van Vereniging Voedseltuin IJplein te Amsterdam
· Buurtbuik Weesp
· Speeleiland voor de jeugd in Buurtskap de Tuunen van de Buurtvereniging Buurtschap De Tuunen in Den Burg
· Eten doen we samen door de De Oppakkers uit Den Helder
· Moestuin steker in Enkhuizen
· Tasjesbibliotheek in Kortenhoef
· Kerkeboetje realiseren van Stichting Dorpskerk van Opperdoes

De publieksstemmen bepalen voor 50% wie er wint in Noord-Holland. De andere 50% wordt bepaald door een provinciale vakjury. De bewonersgroep die de Trofee wint, maakt kans op de landelijke prijs: de Gouden Pit van 3.000 euro.

   

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant