Ook Fort Uitermeer is te bezoeken tijdens Open Monumentendag.
Ook Fort Uitermeer is te bezoeken tijdens Open Monumentendag. Foto: Riz Jongerius

Open Monumentendag

Kunst & Cultuur

WEESP - In Weesp openen 15 monumenten hun deuren voor iedereen tijdens open monumentendag. Deze 37ste editie van Open Monumentendag staat in het teken van ontmoetingsplekken. 

Weesp heeft talloze memorabele plekken waar Weespers samenkomen, verhalen delen en connecties maken. Neem een kijkje in Fort Ossenmarkt, bezoek de Grote of Sint-Laurenskerk, laat je inspireren door de historie van City of Wesopa en Villa Casparus of doe mee met een rondleiding over het terrein van fort Uitermeer. Alle locaties zijn volgend weekend gratis te bezoeken.

Uitgelicht

Enkele locaties staan hieronder uitgelicht.
Kijk voor alle overige locaties in Weesp op de website van openmonumentendag.


Villa Casparus - Foto: Historische Kring Weesp

Villa Casparus

In 1901 liet chocoladefabrikant Casparus Johannes van Houten de Amsterdamse architect Abraham Salm een kolossale villa bouwen tegenover zijn fabriek aan de overkant van het water. In de centrale hal is een spectaculaire glas-in-loodkoepel van de Delftse ontwerper en glazenier Adolf le Comte bewaard gebleven.

Casparuslaan 501, op 9 september van 10.00 – 16.00 uur.


De Weesper Synagoge aan de Nieuwstraat. - Foto: Hans Peijs

Synagoge Weesp

In de 19e eeuw had Weesp een relatief grote Joodse gemeenschap. Deze synagoge uit 1840 verving een 50 jaar oudere voorganger te klein was geworden. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw een garage, maar sinds enkele decennia worden in de gerestaureerde sjoel -naast exposities, voordrachten en concerten - weer diensten gehouden.

Nieuwstraat 3, op 9 september van 10.00 – 16.00 uur.


Grote of Sint-Laurenskerk.  - Foto: Riz Jongerius

Grote of Sint-Laurenskerk

De bouw van deze gotische kerk in de 15e eeuw duurde meer dan 30 jaar. Bijzonder is het koorhek dat dateert uit ongeveer 1525. De kerktoren bevat een carillon uit 1671 van de beroemde klokkengieter Pieter Hemony, betaald door de bewoners van Weesp. Het gebouw is nog altijd in gebruik als kerk.

Kerkstraat 8, op 9 en 10 september van 10.00 – 16.00 uur.


Van Houtenkerk - Foto: Ernest Annyas

Van Houtenkerk

Op de plek van de eerste chocoladefabriek van Van Houten lieten twee zussen uit deze familie in 1905 dit kerkje bouwen. Het ontwerp van architect B.J. Ouëndag laat een mengelmoes van bouwstijlen zien, van romaans tot jugendstil. Stadsherstel gebruikt het gebouw nu voor concerten en evenementen.

Oudegracht 69, op 9 september van 11.00 – 17.00 uur.

Meer informatie over het programma op elke locatie in Weesp?
Bekijk dan de website van openmonumentendag of bezoek amsterdam.nl/openmonumentendag.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant