In gevecht met de eikenprocessierups.
In gevecht met de eikenprocessierups. Foto: Sjoerd Stoop

Bestrijding eikenprocessierupsen is begonnen

Natuur en Milieu

WEESP - Een tractor reed vrijdagavond 28 april nog laat door Aetsveld om eiken te besproeien ter bestrijding van de eikenprocessierups. Men keek er vreemd van op omdat het al na 22.00 uur was, maar dit heeft een goede reden.
Het moment waarop de rupsen uit hun eitjes komen wordt vooral bepaald door de temperatuur in het voorjaar. Eikenbomen worden eerst besproeid met nematoden. Dit zijn kleine aaltjes die de rupsen aanvallen, waardoor die doodgaan. Dit moet gebeuren in het donker, tussen 20.00 en 6.00 uur. Nematoden leven namelijk onder de grond en kunnen geen zonlicht verdragen. In woonwijken worden bomen daarom zoveel mogelijk vóór middernacht behandeld om mensen niet te storen in hun slaap.
In mei, als de rupsen vervellen, worden ze aangevallen met een biologisch bacteriepreparaat. Rupsen die daarvan eten, gaan dood. Tijdens de laatste ronde - eind mei, begin juni - worden de nesten weggehaald op het moment dat de rupsen brandharen ontwikkelen. Lege nesten met achtergebleven brandharen kunnen zelfs na 8 jaar nog jeuk en allergie veroorzaken.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant