Weesp heeft meer 'bijzondere opsporingsambtenaren' nodig om alle regels te kunnen handhaven.
Weesp heeft meer 'bijzondere opsporingsambtenaren' nodig om alle regels te kunnen handhaven.

Meer controleurs nodig om regels te handhaven

Buurt / wijk

WEESP - Parkeren op de stoep, overlast veroorzaken, een schuurtje bouwen waar dat niet mag: als we ergens geen moeite mee lijken te hebben dan is het wel het overtreden van regels. Problematisch is het dat de gemeente Weesp structureel mensen tekort komt om alle regels te handhaven. De burgemeester doet nu een poging de zaak op orde te krijgen.

Wie in Weesp een regel overtreedt, komt er best vaak zonder problemen mee weg. En dat kan natuurlijk niet, vindt Bas Jan van Bochove, waarnemend burgemeester van Weesp. Ten eerste zijn de regels er om nageleefd te worden. Daarnaast spelen zaken als rechtszekerheid en gelijke behandeling een rol: wat de één niet mag, mag de ander ook niet. "Een goede handhaving is ook van belang om de geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en integriteit van gemeente en bestuurders te bevorderen. Met handhaving willen we verdere normvervaging tegengaan en voorkomen dat er civiele claims komen van burgers wegens inadequate handhaving en onverzekerbare risico's", aldus de burgemeester. 

Weesp huurt nu één parkeercontroleur in. Die mag zich alleen richten op de parkeermeters. Daarom wil Van Bochove die parkeercontroleur vervangen door een boa, een 'bijzondere opsporingsambtenaar'. Een boa mag ook optreden tegen andere overtredingen, dus die kun je ook op andere terreinen inzetten. De burgemeester wil de boa-capaciteit uitbreiden van 1 naar 1,8 fte.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant