Afbeelding

Ook om een huis te huren kun je bij een makelaar terecht

Advertorial

Bij een makelaar denken de meeste mensen aan de aan- en verkoop van woningen. Bij verhuren denk je wellicht eerder aan een woningcorporatie of aan een vastgoedinvesteerder die woningen in de verhuur heeft. Maar wist je dat veel makelaars ook bemiddelen bij de verhuur van woningen? Ze hebben deze huizen op hun website staan, net als de koopwoningen die worden aangeboden. Als je een huurhuis zoekt kun je dus ook bij een makelaar zoals Lamberink Makelaars aankloppen. Je wensen worden genoteerd en vervolgens wordt er gekeken of er een geschikte huurwoning is. Zo niet dan wordt er contact met je opgenomen op het moment dat er een huis

Waarom huren mensen liever dan dat ze kopen?

Mensen huren niet alleen een huis omdat ze geen hypotheek kunnen krijgen. Sommigen kiezen er bewust voor. Ze willen flexibel zijn en niet gebonden aan één plek. Een huurhuis kun je opzeggen, je spullen inpakken en vertrekken. Je hoeft het niet te koop te zetten en af te wachten of het voor een goede prijs verkocht kan worden. Je zit daardoor ook niet maandenlang met dubbele woonlasten. Vaak kiezen mensen ook voor huur als ze voor bijvoorbeeld een jaar of enkele jaren in Nederland werkzaam zijn. Dan is een koophuis immers niet praktisch.

Hoe vind je een geschikt huurhuis?

Wil je een huis huren in Groningen dan kun je zelf ook websites in de gaten houden waar huurwoningen worden aangeboden. Vaak is het zaak om snel te reageren omdat er meer gegadigden zijn. Meestal is het echter niet zo dat de regel ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ wordt gehanteerd. De verhuurder ontvangt meestal alle geïnteresseerden en verhuurt de woning vervolgens aan degene die hem het meest aanspreekt. Het komt om die reden ook voor dat potentiële huurders een hogere huurprijs bieden, vergelijkbaar met het overbieden bij koopwoningen. Sommige verhuurders zijn hier gevoelig voor en verhuren de woning aan de hoogste bieder.

Hoe zeker ben ik van mijn huurwoning?

Tegenwoordig worden huurwoningen meestal niet meer voor onbepaalde tijd verhuurd. Vaak gaat het om een huurcontract voor een jaar, soms voor enkele jaren. De verhuurder kan op die manier de huur fors verhogen als het contract afloopt. De overheid is niet gecharmeerd van deze praktijken en wil daarom dat het huurcontract voor onbepaalde tijd weer de norm wordt. Zolang hier geen wettelijke regels voor zijn kan een verhuurder echter een huurcontract voor bepaalde tijd aanbieden en is het aan de verhuurder om dat wel of niet te accepteren.

Je eigen huis verhuren

Ga je voor langere tijd naar het buitenland dan kun je overwegen om je eigen koopwoning te verhuren. Bedenk wel dat je toestemming moet vragen aan de hypotheekverstrekker als er op de woning een hypotheek rust. Als je je huis wilt verhuren dan kun je hiervoor dus ook aankloppen bij een makelaar. Je kunt voorwaarden stellen aan de huurders, bijvoorbeeld geen huisdieren of geen jonge kinderen. De huurprijs kun je zelf bepalen als de woning in de vrije sector valt qua aantal punten. Zo niet dan is de huur gemaximeerd op basis van regels van de overheid.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant