Suzanne, Marijke Schwirtz van Hoogerlust en Mirjam in het Leescafé.
Suzanne, Marijke Schwirtz van Hoogerlust en Mirjam in het Leescafé.

Dagbesteding in de bibliotheek stopt

Algemeen

WEESP - Vanaf januari zullen de bezoekers van de bibliotheek een paar vaste gezichten tussen de boeken en in het Leescafé missen. De meeste mensen die daar zijn voor hun dagbesteding, gaan dat namelijk ergens anders doen. En dat vinden ze erg jammer.

Met een taartje stond de groep samen met medewerkers van de bibliotheek dinsdag in het Leescafé nog even stil bij het vertrek.

In 2015 begon de dagbesteding in de bibliotheek via zorgboerderij Hoogerlust. Vier mensen hielpen zo, bijgestaan door een professionele begeleidster, onder meer bij het opruimen van teruggebrachte boeken en in het Leescafé.

Erg jammer
Maar vanaf januari is de dagbesteding in de bibliotheek afgelopen. En dat vinden de deelnemers zelf én de vaste medewerkers van de bibliotheek erg jammer. Bij het taartje en het uitwisselen van cadeautjes over en weer werd er hier en daar dan ook wel een traantje weggepinkt.

Tosti's en soep
Voor bezoekers van de bibliotheek en het Leescafé verandert er niets, vertelt vestigingscoördinator Judith Kortland van de bibliotheek. "Naast de koffie en thee blijven we ook tosti's en soep serveren. Voor die soep moesten we nog wel even een oplossing verzinnen, want die werd iedere week gekookt door de begeleidster. Gelukkig helpt slager Maarten van Donk ons uit de brand en doneert de eerste maanden soep."

Nieuwe plek
Dat de dagbesteding stopt is een kwestie van geld. "Wij vinden het vreselijk", zegt Kortland. "Vooral omdat we deze mensen niet meer in huis hebben en ze zullen missen. Ook de vaste klanten van het Leescafé vinden het heel zonde, vertelden ze. Bovendien zullen we een oplossing moeten vinden voor het werk dat deze mensen deden. Gelukkig kunnen twee mensen wel blijven komen en aan de slag onder begeleiding van een vrijwilliger." Voor de andere medewerkers is op Hoogerlust zelf een nieuw plekje gevonden.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant