Afbeelding

Bijzondere pijpenkop weer thuis

Algemeen

WEESP – Een bijzondere pijpenkop, gevonden bij de bouw van het nieuwe gemaal aan de Keverdijk in Weesp, is weer terug in de plaats waar het waarschijnlijk vandaan komt. Sinds deze week is de kop te zien op het Forteiland in IJmuiden.

De kop werd deze zomer gevonden in de bagger naast het nieuwe gemaal, bij Fort Uitermeer. Het stukje aardewerk viel op door de mooie beschildering. Er staat een klein soldaatje opgeschilderd met de tekst: “Sergeant Bl… IJmuiden.” Nadat Gérard Buhr er aandacht aan besteedde in de Bussumse Krant en op Marktplaats, toonde het Forteiland in IJmuiden interesse.  

“Waarschijnlijk is het pijpje uit de mobilisatie tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1914. De soldaten dienden vaak op verschillende plaatsen in het land. De sergeant heeft dit pijpje waarschijnlijk verloren bij Fort Uitermeer”, aldus René van Zuilen van het Forteiland in IJmuiden. “Het is de mooie beschildering die bijzonder is. ” Het pijpenkopje heeft een mooie plek gekregen in de vitrines op het eiland. Het fort is volgende week zondag weer open.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant