Afbeelding
Foto: Pixabay

OM vervolgt leden belastingstuurgroep

Algemeen

WEESP -  Het Openbaar Ministerie gaat over tot vervolging in de zaak rond de belastingsamenwerking van Weesp, Stichtse Vecht en Wijdemeren (BSWW). Drie leden van de stuurgroep zijn gedagvaard om voor de rechtbank te verschijnen. 

De drie ambtenaren waren betrokken bij de totstandkoming van de belastingsamenwerking in 2015. De dagvaarding volgt op een onderzoek van de Rijksrecherche naar de mislukking van deze samenwerking. De zitting zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 worden gepland.

Onderzoek
De belastingsamenwerking heeft van het begin af aan niet goed gefunctioneerd. In het voorjaar van 2017 is er door een onafhankelijke deskundige onderzoek gedaan, professor J. Bossert. Hij bracht aan het licht dat er verschillende versies van het businessplan waren, waarmee colleges en raden een aangepast beeld werd voorgehouden. Volgens Bossert is daarmee sprake van 'een vorm van niet-integer handelen.'

Rijksrecherche
De drie betrokken burgemeesters besloten in 2017 de zaak over te dragen aan de Rijksrecherche voor nader onderzoek. Dat onderzoek is nu afgerond en leidt tot de dagvaarding van de betrokken stuurgroepleden, die volgens RTV Stichtse Vecht inmiddels niet meer werkzaam zijn bij de betrokken gemeenten. 

Er is al besloten tot het beëindigen van de BSWW. Voor de belastingzaken kan Weesp voortaan samenwerken met Amsterdam. 

Enkele eerdere berichten:
Belastingsamenwerking gemeenten kan zo niet verder
Crisis belastingsamenwerking leidt tot rechercheonderzoek

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant